Ревитуса (гръцкият егейски газов терминал) и увеличените товари на втечнен природен газ (LNG), пристигащи в неговите съоръжения, поддържат българския пазар на повърхността от 27 април, когато "Газпром" затвори крана за съседната страна, лишавайки системата ѝ от 90% от нуждите ѝ от газ, пише днес атинският всекидневник "Катимерини".

Всеки ден през Гърция в България пристигат 90 000-100 000 мегаватчаса природен газ, от които 10 000 се доставят от Азербайджан, по договор чрез газопровода ТАП (Трансанадолския газопровод) и съществуващия гръцко-български газопровод, който работи в обратна посока.

Останалата част е газ, изпратен до България от "Митилинеос" (Mytilineos), ДЕПА (DEPA) и унгарската компания МЕТ (MET), които използват терминала Ревитуса (Revythousa LNG), което им осигурява гъвкавостта на допълнителни пазари за износ в момент, когато намират изобилие от газ на спот пазара заради намалялото търсене от Китай. 

В същото време търговците бързат да разтоварват количества, страхувайки се от предстояща рецесия. Всъщност, от май втечненият природен газ, който пристига в Ревитуса от САЩ, Катар, Алжир и други страни производителки, се транспортира през България и Румъния, покривайки малък процент от нуждите им.

ДЕПА е гръцката държавна газова компания, аналог на българската "Булгаргаз". "Митилинеос" е базиран в Гърция (Маруси) индустриален конгломерат с компании металургията и енергетиката. 

Според плановете на гръцкия системен оператор ДЕСФА (DESFA) през юни вече увеличеният внос на втечнен природен газ в Ревитуса се очаква да се удвои спрямо май, в посока пазарите на България и Румъния. През май на същия терминал вече са разтоварени два кораба от името на "Пи Пи Си" (PPC), гръцка компания за производство и разпределение на електроенергия и "Митилинеос" и се очакват още два от MET и един от "Митилинеос", което ще добави общо около 2,5 милиона мегаватчаса към системата.

За юни са планирани седем пратки, две от "Елпедисон" (Elpedison) частна гръцка енергийна компания, две от MET, две от ДЕПА и една голяма от Митилинеос, които ще превозват два пъти повече от май - около 5 милиона мегаватчаса. Увеличените количества ще заменят, според участниците на пазара, руския газ, чийто поток ще бъде нулев за Гърция между 21-27 юни, когато "Газрпом" е насрочил ремонтни дейности на част от "Турски поток".

В статията се посочва, че Гърция вече работи за удвояване на капацитета си за пренос на природен газ към Европа по т.нар. Южен газов коридор и че Европейската комисия подкрепя плана за стратегическо откъсване на ЕС от руския газ. В този процес Гърция ще играе ключова роля, отбелязва "Катимерини".

Вестникът припомня, че от юни, трябва да заработи интерконекторът Гърция-България и че България ще получава американски газ през Гърция, терминалите в Ревитуса и Турция, които, както е обявило българското правителство, ще се доставят на по-ниски цени от договорените с "Газрпом".

С тези перспективи, но и с възможността за пълно спиране на руския газ, планът на ДЕСФА ускорява свой план за нов плаващ склад. Той трябва да бъде инсталиран през юли. Очаква се в следващите дни ДЕСФА да обяви търг в GasLog (корабна компания за пренос на втечнен природен газ) за отдаване под наем на кораб, който ще работи като плаващ резервоар за период от една година.