Старши треньорите на ЦСКА-София и "Левски" Алън Пардю и Станимир Стоилов си отправиха взаимни комплименти и призоваха феновете за търпимост едни към други преди неделния финал за Купата на България между двата отбора.

 "Левски" е в по-добра форма, но ЦСКА-София натрупа много богат опит в турнира в последните години, заяви Пардю. Той все пак изрази мнение, че шансовете на двата отбора са равни от гледна точка на изходните позиции.

Нормално е да има напрежение при играчите и при мен като треньор. Аз съм малко по-спокоен, тъй като съм печелил достатъчно купи, каза Стоилов.

Вижте най-интересното от изявленията на двамата.

Алън Пардю

"Смятам, че в края на сезона формата е нещо много важно. Нашият отбор не е в добра форма, "Левски" е в по-добра, но в крайна сметка това е финал, победителят се решава в един мач. Това е страхотна възможност да покажем това, което можем. Имам някакви идеи за вратарската позиция, ще взема тепърва финално решение. Да, мачът е много важен, но той няма общо с моето бъдеще - аз съм опитен мениджър, до мен седи също такъв, някой от нас ще загуби, но животът продължава."

"Имайки предвид опита ни от скорошни финали, това е голям мач за нас, но откакто съм в клуба, той е първият, в който мога да разчитам на почти всички футболисти, с изключение на дълготрайно контузените Матей и Чарлс. Не, не мисля, че това конкретно вкарва напрежение, това трябва да ни мотивира да защитим трофея. Това е най-голямото дерби на града, има семейства, които са разделени на „червени“ и сини“ както на трибуните, така и на терена. За мен е важно тази страст да бъде контролирана както от играчите, така и от съдийската бригада."

По повод един негов танц на финал на Купата на Футболната асоциция на Англия, когато воденият от него "Кристъл Палас" поведе на "Манчестър Юнайтед", но загуби, Пардю каза следното:

"Много неща има за мен в социалните мрежи, повечето от тях не са верни. Връщайки се назад към последния си финал срещу "Манчестър Юнайтед", не успях да спечеля, но сега ми се отдава нова възможност. Има неща, за които съжалявам в кариерата си и този танц е едно от тях. Той трая точно две секунди, но се превърна в голяма тема.

Благодаря на играчите, защото те стигнаха дотук в по-голямата си част без мен. Ние се уважаме много като мениджъри - страхотен пример за привържениците, защото в крайна сметка хората трябва да дойдат на стадиона и да му се насладят без ексцесии. Няма да измъкнете информация от мен за състава. Да, Греъм през първата половина от сезона беше един от най-влиятелните играчи на ЦСКА, през втората поради причини извън футбола формата му падна. Познавам го много добре, комуникираме добре, защото говорим един и същи език. Младите футболисти на "Левски" могат да вземат пример от неговия професионализъм.“

Станимир Стоилов

„Специално в мен има от доста време предстартова треска не само за Купата, а и за нашето представяне, защото изоставахме навсякъде в началото на сезона. С оглед на това, че стигнахме до финал и спор за трофей, нормално е да има напрежение и у мен, и у играчите. Аз все пак съм по-спокоен, защото имам опит, достатъчно съм печелил трофеи, но във футболистите има предстартова треска и напрежение. Аз съм я докосвал тази купа, искам и моите играчи да го сторят. Важно е на терена какво ще се получи, който е по-добър, да спечели.

Нямам проблеми с избора на състав, повече притеснение имам за играта на терена. Съперникът ни има много опит, има цели 12 мача в евротурнирите през този сезон, както и добър мениджър, така че отлични предпоставки за един качествен финал. Не съм имал разговори с Пламен Андреев, той е млад вратар, излязъл от школата - да, това е финален мач, нашият противник е печелил, но Пламен е наш кадър, който ще получи своите възможности. Излишните напътствия могат да вкарат младия ни вратар в излишни действия, Пламен показа добри игри напоследък, така че се надявам да продължи в същия дух.

От днес трябва да говорим за футболния феърплей, след това от футболистите, а после от съдиите. След 17 години чакане да направим един футболен празник, затова и за мен беше непонятна декларацията.“

Последното бе по повод декларацията на ЦСКА-София по повод назначението на Никола Попов за съдия на финала.

„Предишните три срещи протекоха при различна атмосфера - първата бях в отбор, който беше в доста тежко положение, във втората нямаше достатъчно време за футбол, а третата гледах от трибуните, което беше най-неприятното. Сега ми се отваря възможност да играем добър футбол - за мен е важно да държим на нашия стил на игра и най-накрая да спечелим нещо след толкова много години страдание за "Левски".

И аз съм бил винаги за уважение между противниците - убеден съм, че много зависи от мениджърите как ще изглеждат играчите на терена. Откакто г-н Пардю застана на кормилото на ЦСКА, има значителна промяна на резервната скамейка и по трибуните, имам огромен респект за неговите постижения, но на терена и двата отбора ще се опитаме да играем футбол - трябва да покажем, че футболът не е война.

Аз не съм по надъхването, а по обучението - вчера имахме спор за това кой е вкарал един от головете на финала през 2007 г. Историята трябва да се уважава, но и да се мисли за настоящето. Младостта има и преимущества, и недостатъци. Стратегията на Левски включва обучаването на млади играчи, радвам се, че разполагам с такива. Тези играчи имат неограничен на този етап възможности, не знаем докъде могат да достигнат и те самите. 12-13 млади играчи, никога не съм смятал, че младостта е порок, трябва да направят така, че да изглеждат възрастни като поведение на терена.“