Руският президент Владимир Путин е загубил 6% от рейтинга си на одобрение само за седмица, след като обяви частичната мобилизация, показват социологически данни.

На 28 септември 77% от анкетираните са одобрявали начина, по който Путин се справя със задълженията си на държавен глава при 83% през август, съобщава независимият социологически център "Левада", който в Русия е обявен за организация - "чуждестранен агент"

По същия начин намаляват руснаците, които смятат, че страната им се движи в правилна посока. През септември те спадат на 60% от 67%  през август.

Неодобрението за Путин и за посоката, в която върви Русия, расте пропорционално. Първото се увеличава от 15% на 21% от август до септември. Второто също нараства от 24% на 27% за същия период.

За сравнение, рейтингът на одобрение на Путин скочи след анексията на Крим през 2014 г. Най-големият си спад оттогава той беше отбелязал при обявяването на широко непопулярна пенсионна реформа.

Спад на одобрението има в отношението на руснаците към всички държавни институции - правителство, парламент, губернатори. 

Прави впечатление, че електоралната си подкрепа запазват всички парламентарни партии с изключение на президентската "Единна Русия". Ако изборите са идната неделя, за нея биха гласували 36% от избирателите при 38% през юни.

Репрезентативното изследване е проведено по метода на личното интервю у дома от 22 до 28 септември 2022 г. между 1 631 души на възраст над 18 години в 137 населени места в 50 субекта на Руската федерация. Статистическата грешка е от 3,4% до 1,5%  в зависимост от величината на показателя (например близо до 50% или близо до 5% / 95%).