Руската Държавна дума (долната камара на парламента) прие днес на второ четене непопулярната пенсионна реформа, която предвижда повишаване на пенсионната възраст и предизвика многобройни протести в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Текстът беше одобрен с 326 гласа при 59 "против" и един въздържал се. 

Той трябва да бъде приет и на трето четене в Думата, а после и от сенаторите в Съвета на федерацията (горната камара), преди да бъде обнародван от президента Владимир Путин.

Депутатите включиха в текста всички поправки, предложени от Путин при обръщението му към нацията в края на август.

Изправен пред необичайна съпротива, довела до спад в популярността му, президентът обеща възрастта за пенсиониране за жените, която сега е 55 години, да се повиши на 60 години, а не на 63, както предвиждаше проектът първоначално. За мъжете възрастта се качва от 60 на 65 години.

Руските депутати одобриха и други мерки, предложени от Путин, като предсрочното пенсионирани на многодетните майки, запазване на преимуществата за определени професии като миньорите и въвеждане на наказателни санкции за компании, които уволняват служители пред пенсия.

Проектът за реформа, огласен в същия ден, когато в Русия започна Световното първенство по футбол - 14 юни, стана една от основните теми на либералната опозиция и ядоса Комунистическата партия.

Протестиращи се събраха днес пред Думата с плакати, заклеймяващи премиера Дмитрий Медведев, предложил реформата през юни. Сред демонстрантите беше крайнолевият опозиционер Сергей Удалцов, който носеше плакат с текст: " Увеличаването на пенсионната възраст е геноцид!".

Противниците на реформата твърдят, че много руснаци - особено мъжете, при които очакваната средна продължителност на живота е 66 години - изобщо няма да могат да се възползват от пенсията си.

Вчера активисти съобщиха, че са предали на президентската администрация петиция, подписана от един милион души, които настояват властите да се откажат от реформата.