Водят се преговори с Руската федерация за евакуация на украинските военнослужещи от завода "Азовстал" в Мариупол. Това обяви Ирина Верешчук, украинската вицепремиерка и министърка по реинтеграцията на временно окупираните територии, предаде "Гордон".

"Преговорите продължават. Руската федерация не се съгласи с процедурата по извличане. Те предлагат само капитулация. Както знаете, нашите момчета не са съгласни да свалят оръжие. И днес има само един начин: да вървим стъпка по стъпка", каза тя.

Според Верешчук спецоперацията за евакуация на защитниците на Азовстал ще има няколко етапа.

"Първият етап е евакуацията на тежко ранените", каза тя.

Вицепремиерката отбеляза, че е започнал нов кръг от преговори с Руската федерация.

"Тези преговори, които се водеха преди, завършиха с провал. Те изискват пълна капитулация, вдигнати ръце, бяло знаме  пишат всичко това в писмата си. Разбира се, ние не сме съгласни с това. Но разбираме, че момчетата трябва да бъдат спасени. Има граничари, има въоръжени сили, има Национална гвардия. Трябва също да говорим за тях, не само за "Азов". И всички те имат нужда от помощ и спасение. (...) Червеният кръст провеждат среща с руската страна. Дадохме им мандат, проведохме разговори с тях, проведохме преговори с ООН и се готвим да се съгласим за подписване... Искаме да бъде подписан документ – как ще изглежда евакуацията на тежко ранените, ранените и други военни от Азовстал", обяви Верешчук.

Според нея Турция се е съгласила да бъде посредник в този кръг от преговори.