Русия ще анексира ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие на 30 септември. Това обяви говорителят на президентството Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Церемония по подписване на договорите за присъединяване ще се състои от 15:00 часа в Кремъл.

Песков призна, че "инцидентът" (думата използвана от ТАСС) със "Северен поток 1" и "Северен поток 2" може да е резултат от "терористична атака". В отговор на въпрос - дали Москва ще поиска международно разследване на случилото се, той каза:

"Всичко ще зависи от ситуацията. Разбира се, това ще изисква взаимодействието на няколко държави.

В условията, при които сега има остър недостиг на комуникация и нежеланието на много страни да се свързват с нас в такива чувствителни области, възникват много въпроси", добави Песков.

Русия е единствената страна в света, която предварително обявява своите престъпления и нарушения на международното право и Хартата на ООН на живо, по телевизията.

Това заяви в отговор на въпрос на Клуб Z Петер Стано – говорителят на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. 

Новината за предстоящата анексия на четирите окупирани украински територии бе разпространена малко след началото на редовния обеден брифинг на Европейската комисия в Брюксел.

„Ние нямаме обичая да коментираме новини, дошли по време на брифинга, но сега, разбира се, случаят е изключителен“, отговори на въпроса ни говорителката на ЕК Дана Спинант.

Тя повтори, че ЕС никога няма да признае резултатите от фалшивите референдуми в четирите региона, нито анексията им. Като непосредствен отговор на това тя посочи предложения вчера осми пакет от санкции срещу Русия.

Очаквайте подробности.