Броят на избирателите по избирателни списъци надхвърля 6 млн. и 600 хил. души - 6 602 990. Това заяви на брифинг днес говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Той обясни, че това не е окончателният брой на избирателите, които имат право на глас, тъй като в изборния ден се дописват хора в избирателните списъци.

Разпратени са хартиените бюлетини и машините за гласуване извън страната, заяви той и добави, че са сформирани съставите на СИК. По думите му в страната ще бъдат разкрити 11 636 секции. 9369 са секциите с машини за гласуване, от които в 1105 ще се гласува с две устройства. В 2785 секции ще се гласува с хартиени бюлетини, заяви той.

Извън страната секциите са 755. В 301 секции ще се гласува машинно, като са предвидени 539 устройства. В 454 секции ще се гласува на хартия, каза още Томов.

Той обобщи, че за вота на 2 октомври ще бъдат използвани общо 11 013 машини, както и че са разпечатани 7 963 400 бюлетини, 710 хил. - извън страната

По думите му за 240-те места в парламента кандидатури са получени от 1954 жени и 4670 мъже. Регистрираните кандидати в две листи са 1296. 

В изборния ден са регистрирани четири социологически агенции, които ще извършват проучване „на изхода“ (exit poll). Това са "Алфа рисърч", "Галъп интернешънъл болкан", Изследователски център "Тренд" и "Маркет линкс". 

За наблюдатели са регистрирани 18 организации, добави Росица Матева, говорител на ЦИК.

Тя припомни, че предстоят да бъдат обявени и допълнителни секции в болниците, социалните заведения и местата за задържане. Лицата, които бъдат вписани в тези списъци, ще бъдат предадени към ГД „ГРАО“ и ще бъдат заличени от списъците по постоянен адрес, каза тя. 

Ако в изборния ден се появи лице, което не е включено в списъка за гласуване, членовете на СИК трябва да проверят дали не е включено в списък на забранени или заличени лица, заяви Матева. По думите ѝ процедурите в такива ситуации са подробно описани в методическото ръководство на сайта на ЦИК. 

Нямат право да гласуват и лица, които имат регистриран настоящ адрес, но не са подали заявление за гласуване по този адрес. Това са най-честите регистрирани нарушения на Изборния кодекс, длъжни сме да изпратим тези данни на прокуратурата, каза още Матева.

В петък ще започне транспортирането на машините за гласуване към районните избирателни комисии, съобщиха от МВР. Това ще се случи по предварително утвърден логистичен план, като полицейски ескорт ще съпътства устройствата.

Утре ще бъдат предадени машините за гласуване в 26 области в страната, а в събота – в София – град и София – област.

МВР ще представят на специален брифинг утре сутринта обобщени данни за предприетите от ведомството действия в контекста на подготовката за произвеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври.

В страната са предвидени над 9300 машини за гласуване за вота на 2 октомври. От Министерството на външните работи по-рано днес съобщиха, че машинно гласуване е предвидено в 300 секции в чужбина, като в 238 от тях ще има по две машини, а в 62 секции - по една. Общо са транспортирани 538 машини - със 122 повече от миналата години.