Политиката на "Булгаргаз" е извън икономическата и управленската логика. Това обяви президентът Румен Радев по адрес на обявеното вчера поскъпване на газа за май с близо 14%.  Държавният глава говори след състезанието по лека атлетика за деца и младежи в рамките на инициативата "Спортувай с президента". 

"Тя е извън икономическата и управленската логика. Да обявяваме прогнозни цени за юни и за юли, а чак в средата на май да става ясно каква е цената за месец май. Бизнесът и потребителите искат да има предвидимост. Надявам се тази предвидимост да бъде осигурена в бъдеще, а по-ниските цени да бъдат дългосрочна поликита", уточни Радев. "Важни са устойчивите решения, изключително важно е и да има предвидимост в тази криза", допълни той. 

Относно редицата протести, обявени за 18 май, държавният глава заяви, че кризите - икономическа и социална, в които се намираме, са тежки, а дефицитът на доверие се е задълбочил.

"Най-важното е да не се допуска криза на доверие. Защото никое правителство не може да вади страната от тежки кризи при дефицит на доверие. А тези протести означават, че този дефицит се задълбочава и единственото устойчиво решение е диалогът. Открит и конструктивен диалог, в който да се чуят и уважават мненията на всички страни", каза категорично президентът Радев. 

Той не даде конкретен отговор дали според него предстоят предсрочни избори, но изтъкна, че "единствено от политиката на правителството зависи тежките икономическа и социална кризи да не ескалират в политическа".