Ден, след като Германия, Швеция и Полша обявиха, че разследват взривовете, разрушили част от двете тръби на „Северен поток“ 1 и 2 за саботаж, Русия също обяви, че това е терористичен акт и започва свое разследване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия ще започне разследване съвместно с други страни, но не уточни кои са те. За допълнително объркване допринесе и туит на бившия външен министър на Полша Сикорски, който гласи: „Благодаря, Америка!“

В същото време CNN съобщи, че по време на взривовете наблизо е имало руска подводница и руски военни кораби. Песков пък посочи, че присъствието на НАТО в Балтийско море е по-мащабно.

„Всички улики към този момент водят до извода, че става дума за саботаж. Всеки удар по критичната инфраструктура е това“, съобщиха от НАТО.

За извършването му може да се погрижи само държава, това не е по силите на отделна фирма или организация, доуточняват експерти.

Според специалисти от НАТО най-голям интерес от саботажа, както и капацитет да го изпълни, има Русия. Руското външно министерство пък обвини САЩ, заявявайки, че той е станал в „зона, контролирана от тайните служби на Вашингтон“.

Германският специалист по сигурност Йоханес Петерс пък обясни:

„Има достатъчно причини Русия да извърши подобно нещо. Това е на първо място сигнал към Европа, че под заплаха е цялата инфраструкутра и следващият път взривът може да е за някой много по-важен за икономиката газопровод, като този, който свърза Норвегия и Полша, например. Друга причина може да е опитът през зимата да се увеличи натискът върху Германия да пусне все още не фатално повреденият „Северен поток“ 2 и да извоюва той да бъде изключен от санкциите.“

В същото време Германия обяви, че ще тества всички важни инфраструктурни възли и ще увеличи охраната им.

Русия е виновна за саботажа и според британските тайни служби. Според британското разузнаване експлозиите са причинени от взривове, хвърлени седмици преди това в морето над газопроводите.

Използваният експлозив не може да се намери в такива количества свободно на пазара, посочи експертът по морска сигурност на Швеция Гьоран Свистек.

„Най-вероятният извършител е Русия. Освен Русия подводници в Балтийско море имат още Германия, Швеция и Полша, но в момента те не плават“, заяви още той.