6+2 формации с парламентарно представителство в 48-то Народно събрание. ГЕРБ-СДС увеличава дистанцията си пред „Продължаваме промяната“, а "Възраждане" регистрира ръст. 26% от решилите да гласуват все още се колебаят кого да подкрепят.

Това показват данните от последното преди 2 октомври изследване на "Тренд". Проучването по поръчка на вестник „24 часа" е посветено на електоралните нагласи на българите преди предсрочните парламентарни избори. Изследването е реализирано в периода между 21 и 27 септември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст 18+. 

На прага на предсрочните парламентарни избори дистанцията между първите две партии се увеличава. ГЕРБ-СДС утвърждава първата си позиция с 25,7% от гласуващите, докато при „Продължаваме промяната“ ерозията в обществената подкрепа не спира в рамките на предизборната кампания, достигайки 16.4% в седмицата преди изборите, отбелязват от агенцията.

При „Възраждане“ се регистрира силен финален спринт, като партията на Костадин Костадинов достига до 13,9% от гласуващите.

ДПС стои стабилно на позиция от 11,9% от гласуващите, но Движението има потенциал да повиши относителната си тежест, заради вота от чужбина.

8,7% от гласуващите декларират, че ще дадат вота си на предстоящите избори за БСП, а 7,6% за "Демократична България".

„Има такъв народ“ и „Български възход“ са близо до парламентарната бариера, но все пак остават над нея с резултат съответно 4,4% и 4,2% от гласуващите.

Под прага за парламентарно представителство остават „Изправи се, България“ (2%) и ВМРО-БНД (1.2%).

Сред тези, които декларират, че ще гласуват на предстоящите избори, 72% заявяват, че твърдо са решили за кого ще дадат своя глас, докато над една четвърт все още се колебаят.