Турция няма да блокира Швеция и Финландия за членството им в НАТО - а иска преговори по въпроси, "свързани със сигурността". Това заяви снощи говорителят на турския президент Ибрахим Калин.

Както Ердоган, така и външният министър Чавушоглу обявиха, че са против членството на двете скандинавски държави, защото подкрепят Кюрдската работническа партия, които властта в Анкара счита за терористи. ПКК се бие в Сирия срещу ИДИЛ с подкрепата на САЩ и индиректно от други НАТОвски държави.

Очаква се в следващите дни Финландия и Швеция да направят официални оферти за присъединяване към Алианса. Мнозинството държави в него се обявиха твърдо "за" приемането им, Турция единствена възрази. Според външните министри обаче тя няма наистина да блокира двете държави.

Ибрахим Калин подчерта, че позицията на Русия - която обяви, че счита това за заплаха и сама заплаши многократно шведите и финландците - не е определящ фактор за Турция.

Основна теза на Путин за началото на войната в Украйна бе, че държавата планира да стане част от НАТО и така още повече страни от Алианса ще имат обща граница с Русия. С евентуално членство на Финландия и Швеция, НАТОвската граница с Русия ще се удвои - а двете държави, доскоро твърдо извън Алианса, започнаха да обсъждат членство след агресията на московския диктатор.