„Въпросът за тавана на цените на газа не е на масата, но се надявам да бъде вкаран в дневния ред“, заяви тази сутрин чешкият министър на индустрията и търговията Йозеф Сикела.

Той говори преди началото на извънредния Съвет „Енергетика“ в Брюксел, на който ресорните министри трябва да обсъдят справянето с високите цени на енергията.

Пробив не се очаква, намекнаха вчера източници от Европейската комисия.

Чешкото председателство на ЕС е направило преглед на предложенията на страните членки. Комисията все още не е излязла с подробен план за ценовия таван, макар това да бе поискано от нея на предишния Съвет на 9 септември.

Вместо тона ЕК разпространи в навечерието на срещата нон пейпър, съдържащ насоки за дискусиите. Той съдържа предимно предупреждения срещу таван на целия внос на газ, насърчава страните да намалят потреблението и да предоговорят условията за доставки с надеждни, според Брюксел, партньори като Норвегия и Алжир.

В документа отново се предлага издигнатата от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен идея за ценови таван само на вноса от Русия.

„Страните членки за бесни от това, че Комисията си играе на криеница за тавана на цените на газа“, сподели дипломатически източник пред „Политико“.

Нон пейпърът е бил яростно критикуван от редица държави от ЕС.

Енергийните министри от 15 страни членки, сред които България, изпратиха завчера писмо до еврокомисаря по енергетиката Кари Симсон. Те я призовават да изготви подробна програма за различните варианти още преди днешния Съвет, след което възможно най-скоро да последва законодателно предложение.

Вчера Симсон призова за ценови таван на руския газ. Тя добави, че ЕС е готов да наложи таван на цените на газа, използван за производството на ток.