Няколкостотин кубинци излязоха вчера вечерта на протест в Хавана с искане за възстановяване на електрозахранването, прекъснато преди повече от два дни заради преминаването над страната на урагана „Иън“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Агенция се позовава на свой журналист, видял общо около 400 души, събрали се на поне две места в квартал Серо. Те скандирали: "Искаме светлина, искаме светлина" и вдигали шум, удряйки по тенджери и тигани.

Това е първият публичен изблик на гняв след възникването във вторник вечерта на проблемите с електрозахранването - първо в западната част на страната, най-тежко засегната от урагана, а после и в цялата страна.

„Иън“ извади от строя цялата електрическа мрежа на острова и остави 11 милиона души на тъмно. Мощната тропическа буря взе три жертви и нанесе големи материални щети. Вчера в  Хавана освен че нямаше ток, нямаше и интернет, не работеха и мобилните оператори. 

На един от протестите пристигна полиция, но демонстрантите не се разотидоха, а останаха на един от ъглите на улицата. На десетина пресечки оттам протестиращи обградиха авариен екип, която се опитваше да поправи стълб на уличното осветление и трансформатор. Двете групи демонстранти останаха по улиците до късно през нощта, но акциите им минаха мирно. 

През юли 2021 г. в Куба се състояха най-масовите протести от десетилетия. Хиляди хора, уморени от спиранията на тока и недостига на стоки, изострен от пандемията и американските санкции, излязоха на улицата, за да изразят недоволството си. Стотици бяха арестувани и подведени под отговорност, което предизвика остри критики към администрацията на президента Мигел Диас-Канел.

Правителството не е съобщило какъв процент от населението още е без ток, но според доставчиците на електричество вчера само 10% от жителите на двумилионна Хавана са имали ток. 

В сряда в някои части на Куба подаването на електричество бе възстановено, но другаде токът дойде за кратко и пак спря. Експерти заявиха, че пълното спиране на тока показва уязвимостта на кубинската електропреносна мрежа и предупредиха, че за отстраняването на проблема ще са необходими време и ресурси, с които страната не разполага.