Американските разузнавателни служби са започнали подробна вътрешна проверка след сериозен натиск от законодателите в страната, съобщи Си Ен Ен. Причината са последните два провала - оценките на ситуацията в Украйна и Афганистан.

При изтеглянето на американските войници от Афганистан, службите смятаха, че талибаните ще се нуждаят от месеци, за да си върнат властта - а това се случи за дни. И обратното, в Украйна службите са очаквали страната да бъде овладяна от войските на Путин за дни - точно както е смятал и самият московски диктатор. Вместо това тя се удържа вече почти 3 месеца срещу руската военна машина.

Малък екип специалисти от Вътрешния департамент е оценил по-точно военните възможности на Украйна, но неговото мнение не е натежало в общия доклад и потенциално това е забавило снабдяването с оръжия от американска страна. Т.е. заради разузнаването в началото САЩ са се поколебали дали има смисъл да пращат тежко оръжие.

Вътрешната проверка ще доведе и до фундаментална промяна в това как американското разузнаване оценява военните възможности на други държави.