Трябват ни между 12 и 20 танкера газ на година, за да можем да гарантираме доставките на газ, каза началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова по БНТ.

"Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък и доставките от другите страни, тогава цената на синьото гориво ще стане четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“, обяви тя.

Допълнително се обследват варианти за доставка на синьо гориво от Туркменистан, Египет, Турция и други държави, за да имаме наистина диверсификация, добави Бориславова.

Тя коментира, че азерският газ по този договор, от който „много услужливо предишното правителство са се отказали“, е на стойност 25-26 евро, докато в момента цената в Европа е около 90 евро. Бориславова припомни, че премиерът Петков е договорил получаването на пълните количества азерски газ, дори в случай, че връзката с Гърция не бъде изградена в срок. 

По думите ѝ дългосрочните договори за доставки на газ ще бъдат пряко с компаниите, които доставят газ без никакви посредници. Според Бориславова на този етап няма икономически или правни съображения за национализация на стратегически обекти като рафинерията в Бургас.

Във връзка с предстоящия пакет мерки на правителството срещу инфлацията, началникът на кабинета на министър председателя заяви, че ще бъде усетен от всички хора у нас. Тя добави, че процедурата по отпадане на акциза за тока и газа вече е в ход, като се очаква тя да отнеме повече от месец. В действие е и процедурата по вдигане на прага на регистрация по ДДС на малки и средни предприятия на 100 000 лв. Също така с актуализацията на бюджета ще се повиши и социалният праг, за да бъдат подпомогнати най-уязвимите групи, коментира Лена Бориславова.

По повод Република Северна Македония Бориславова заяви, че конференцията в Скопие с участието на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отлага, тъй като липсва договорен документ, който да покаже напредък по преговорите между двете държави.

„Това, което българското правителство и лично премиерът биха искали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има сериозно отношение към езика на омразата и дискриминацията на българското етническо население. Затова това са следващите стъпки, които очакваме, след което ще може да продължим работата" , каза тя.