Финландия е отправила молба за членство в НАТО, обявиха официално днес премиерът Санна Марин и президентът Саули Нинистьо.

"Това е исторически ден. Започва нова ера", заяви Нинистьо.

Президентът заяви, че се е консултирал както с правителството, така и с парламента, който се очаква да подкрепи решението още тази седмица.

"Надяваме се парламентът да потвърди решението относно кандидатурата ни за НАТО в близките дни. Тя ще се базира на ясен мандат“, каза пък Марин.

Решението е пряка последица от руската инвация в Украйна. Вчера руският диктатор Владимир Путин предупреди управляващите на страната, че това ще влоши отношенията с Руската федерация. Москва оправда инвазията си с притеснението за по-голяма граница с държави от НАТО - тя ще се удвои при влизането на Финландия в Алианса.

Финландия обявява независимостта си от Русия през 1917 г., но след това, заeдно със своята съседка Швеция, решава да заеме неутрална позиция по време на Студената война. Малко след разпадането на СССР, двете държави все пак решават да се включат в икономическия западен съюз - ЕС, през 195 г., но не и в отбранителния. Финландия не иска да настрои Руската федерация срещу себе си, а Швеция подкрепя своя дългогодишен партньор.

Това обаче се промени с руската инвазия в Украйна. Очаква се до дни и Швеция да обяви молбата си за кандидатстване в НАТО.

Тази седмица турският президент Раджип Ердоган обяви, че е против влизането на двете страни в Алианса - единствената държава с подобна позиция. Днес обаче негов говорител обяви, че не става въпрос за блокиране, а за преговори - Ердоган иска скандинавците да спрад да дават убежище на кюрдските сепаратисти, които според Анкара са терористи.