Гражданската платформа “Ти броиш” ще следи и тази неделя за безпроблемното протичане на изборния ден. Над десет юристи в цялата страна ще консултират защитниците на вота и ще сезират институциите при сигнали за нарушения в секциите в България и чужбина. Записванията продължават до събота следобед на сайта tibroish.bg.

Доброволческата платформа цели да гарантира прозрачното и законно протичане на изборния процес, като за целта мобилизира не само изборни наблюдатели, но и активни граждани, да подават сигнали за нарушения, включително технически проблеми в секциите, съмнения за купен вот, или злонамерени нарушения на изборния процес.

Правният щит на „Ти броиш“ се състои от повече от 10 юристи-доброволци в цялата страна, които приемат сигналите и сезират институциите при необходимост, като преценяват кои точно институции и с какви аргументи да бъде обоснован всеки от сигналите, за да бъде всичко законно.

„Работата на платформата в последните три избора ни показа, че има много хора, които искат да помогнат и да защитят вота на българските граждани. Те обаче имат нужда от юридическа подкрепа и затова „Ти броиш“ има цял екип „Правен щит“, който помага в реално време.”

Това сподели бившият правосъден министър Надежда Йорданова, която оглавява екипа.

 За първи път на предстоящите избори “Ти броиш” организира и т. нар. Мисия Турция, която изпраща близо 50 защитници на вота да следят за честността на изборите в южната ни съседка, където традиционно гласуват близо 100 хиляди български граждани, а данните от ноември 2021 показват, че за една минута в една секция в Турция гласуват по трима души, което буди съмнения.

Сигнали ще се изпращат през приложението на „Ти броиш“, което може да бъде свалено от следните линкове: за Android, за iOS, за Huawei.  До момента то е свалено от над 13 500 устройства. Защитници на вота ще могат да се записват и в съботния ден на сайта tibroish.bg.

Подадените сигнали и проблемните секции ще бъдат достъпни за всеки човек на сайта tibroish.bg и ще се обновяват автоматично.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ