- Г-н Мирчев, "Демократична България" съществува само от няколко години, но представлява електорат с големи традиции. Това са бившите седесари, които през годините отказаха да стана "царисти" или "гербери". Това са хората, които протестираха срещу ГЕРБ още от първия мандат на тази партия във властта, а не отпреди 2 години. Протестите отпреди 2 години реално започнаха, когато вие и г-н Христо Иванов дебаркирахте пред т.нар. сарай в "Росенец". Впоследствие обаче се насади мнението, че те са започнали с един юмрук пред президентството. А една друга формация обра лаврите на най-голям противник на ГЕРБ. Защо се получи така?

- Ние имаме наглата претенция да представляваме разумната част от обществото. И не просто бивши седесари, а хора, които мислят за децата си, за внуците си.

- Под "бивши седесари" имам предвид хора, които през 1997 г. са гласували за ОДС.

- Това е може би една от най-трудните политически задачи. Защото тази т.нар. демократична общност е изключително чувствителна чисто политически. Много често самата политическа сила е поставена в изключително трудни ситуации точно заради реакциите на демократичната общност, което е хубаво. Контролът върху политиците е задължителен. Лошото е, че в България има формации, които нямат особена чувствителност към собствените си избиратели.

Ние никога не сме искали да яхваме протестите. Можехме още в първия ден, след като с Христо се върнахме от "Росенец", да излезем на площада, да вдигнем юмрука. Умишлено дори не говорихме пред хората и се стремяхме тези протести да бъдат максимално широки.

- С тази ваша умереност обаче не се ли подмени малко протестът? Някак беше много странно точно президентът Румен Радев да го води.

- Целта ни беше наистина да не изглежда като някакво "яхване" от наша страна. Манталитетът ни е такъв. Много пъти в миналото определени формации са яхвали един протест, а хората след това се разочароват. Това в някаква степен ограничава участниците в този протест. Искахме не просто да оглавим някакъв протест, а максимално хора да излязат и да покажат недоволството си от дългогодишното управление на ГЕРБ, което мутризира България. Надявам се хората много добре преценяват какъв е самият политик, каква е политическата сила, методите, с които тя борави. Ние просто сме различни.

- Не смятате ли, че трябва все пак да има по-активна роля и от ваша страна? Не е ли малко наивно да се разчита само на преценката на хората?

- Мисля, че в политически план сме много активни в показването на това кой кой е на политическия терен. Миналата година, когато "Има такъв народ" спечели изборите, ние много ясно казахме какви са нашите усещания. Не сме били пасивни. Много е тънка границата между това да посочиш недъзите и недостатъците на определен политически ход и това в крайна сметка да си виновен заради случването или неслучването на нещо. Представете си, че заради "Демократична България" не се беше съставило правителство. Тогава имаше голяма вероятност ние да бъдем факторът, заради когото правителство не се е съставило. А всъщност имаше много по-дълбоки причини това да не се случи. Ние отново бяхме, както и сега, разумният политически партньор.

- Вашата основна политика в последната година и половина е да изграждате мостове към други партии, с цел да се свали моделът ГЕРБ-ДПС. Но докато изграждате тези мостове, вие не отстоявате достатъчно собствената си идентичност. И по този начин вероятно губите избиратели. Вие сте безспорно единствената безкомпромисно евроатлантическа формация в България, но за да не се карате с този или онзи, понякога гледате да си замълчите по щекотливи теми.

- Напротив, нямаме проблем да говорим по щекотливи теми. Имаме обаче една много голяма цел – реформата в съдебната система, много пъти през годините подценявана от хората. За нея трябват 160 мандата в парламента. Обществото ни в момента обаче е изключително разделено. Това разделено общество не може да генерира политическия субект в парламента, който да ги има тези 160 гласа. Или две политически сили, които да ги имат тези 160 гласа. Трябват повече от две. Това е изключително трудно постижимо. Точно поради тази причина нашите действия са насочени много повече в опит да постигнем тези цели. Трябва да си кажем съвсем честно, ако успеем да се справим със съдебната система, с прокуратурата, с корупцията - да я сведем до здравословни равнища, ще сме постигнали една основа цел. Резултатът от това до голяма степен ще оздрави цялата страна. България в момента е болна от мутризацията на Бойко Борисов. Трябва да заработи отново локомотивът, наречен България.

- Да, но докато ги градите тези мостове, започнахте да губите ваши гласове. Демократичната общност беше около 300 хил. гласа, в средата на миналата година достигна до 350 хил. гласа, но в края на същата година падна до 160 хил. гласа.

- Ние се затрудняваме в едно основно нещо - да обясняваме на хората какво всъщност правим. Това винаги е било проблем на политиците, които представляват тази общност. Вълната "Продължаваме промяната" на предните избори наистина свали нашия резултат.

- Само на това ли се дължи според вас?

- Не само на това, разбира се. Разочарованието на хората от това, че на два пъти не беше направено правителство, също не беше малко. Не можехме да си позволим трети път да не правим правителство, не би било отговорно.

Имаме претенцията, че "Демократична България" няма вина за провалените опити за правителство. Със сигурност сме допускали грешки. Но направихме всичко възможно.

- Въпросът е дали не направихте повече, отколкото трябваше. И дали от това не загубихте вие самите.

- Истината е, че можехме да се държим доста по-твърдо. Но не съм убеден дали тогава това нямаше да бъде използвано от другите политически сили - да бъде казано: "Ето, вижте ги тези арогантни жълтопаветници". Искахме да си свършим политическата работа. Това, за което застанахме пред хората. Не да правим грешките, които например направи Реформаторският блок.

Сега това, което показва социологията е, че възвръщаме доверие с прилично темпо, много по-малко от това, което сме желали. Малко преди появата на "Продължаваме промяната" социологията показваше близо 16% за "Демократична България".

- Вие твърдите, че БСП е по-малкото зло от ГЕРБ. Имате основание за това, защото БСП в последните 1-2 години започна да подкрепя съдебната реформа. Не смятате ли обаче, че сега, преди изборите, е редно да заявите на вашите и на всички останали избиратели: "Най-добре за България би било ако ние и "Продължаваме промяната" имаме поне 121 депутати, за да не се налага да избираме между едно или друго зло. Защото така ще бъде истинска промяна - и съдебна реформа, и евроатлантическа ориентация". По второто от БСП са доста гъвкави.

- Аз мога да ви кажа нещо малко по-различно. За България би било най-добре "Демократична България" да има 160 гласа в Народното събрание. Бях в парламента и видях колко трудно се случват хубавите неща. Дребни промени изискват огромна загуба на време, преговори и компромиси. Обществото обаче е наистина много разделено. Осъзнаваме, че това не може да се случи. Най-хубавото, което може да се случи, е с "Продължаваме промяната" да имаме 121 гласа. Осъзнаваме, че това също трудно ще бъде постигнато.

Ние обаче няма да направим компромис с депутинизацията на България. Ако някой си прави илюзии, че можем да отстъпим оттук-нататък от тези политики, е сбъркал. Няма да направим компромис по отношение на реформата в съдебната система. Виждам в част от политическите сили, включително в тези, които бяха наши партньори, леко разколебаване в това отношение. Няма да направим компромис по отношение на корупцията и превъоръжаването на българската армия. В последния парламент направихме опит да заменим старото съветско оръжие. Не беше успешен този опит, защото основно ние настоявахме за него и имахме само 16 депутати.

Няма да направим компромис и с еврозоната, няма да направим компромиси с Шенген. В Шенген трябва да сме влезли до края на годината, а за еврозоната сме длъжни да направим всичко възможно да влезем през 2024 г. Няма да направим компромис с реформирането на специалните служби. Политическите сили, които са готови да се съгласят, че това са приоритетите за страната, са добре дошли да водим разговори. На този етап обаче не съм убеден, че това ще бъде толкова лесно.

По отношение на депутинизацията сигналите, които идват от БСП, са притеснителни. По отношение на корупцията и съдебната система сигналите, които идват от ГЕРБ, са притеснителни. Винаги, когато стане дума за Иван Гешев или за реформа в прокуратурата, ГЕРБ гласуват "против".

Дойде моментът, в който няма място за такъв тип тежки компромиси за страната ни. Това, което се случва в Украйна е предопределящо за следващите десетилетия. Ние сме длъжни да сме много прецизни в решенията, които вземаме. Точно за това "Демократична България" ще бъде твърда и ще отстоява точно тези ценности, вярвайки, че това е най-доброто за страната ни. Нека другите политически сили, които не са съгласни с нас, да го заявят пред своите избиратели и да носят отговорност за това.

- Има пунктове обаче, по които не си съвпадате и с "Продължаваме промяната". Тяхното отношение към финансовата стабилност, например, е доста по-свободно, да го наречем. При вас има икономисти, на които със сигурност им е било много трудно да подкрепят някои текстове от бюджета.

- "Демократична България" е формация център-дясно. Докато от "Продължаваме промяната" с действията си показват, че са по-скоро център-ляво. Тук е мястото, където може да се търси баланс. Във времето ние сме показали, че с "Продължаваме промяната" баланси можем да намираме. Не лесно но е възможно. По-важното обаче е хората да знаят, че разумната политическа сила е "Демократична България". И център-дясно политическата сила е "Демократична България". "Демократична България", в годините, в които съществува, по никакъв начин не изневери на принципите си, на ценностите си и ги преследвахме последователно.

- От ГЕРБ изговориха много за това как в предишното правителство е имало корупция, свързана с "Газпром". Те имаха предвид "Продължаваме промяната", но тя все пак е ваш бивш и вероятно бъдещ коалиционен партньор. Бихте ли казали дали има нещо вярно във всички тези приказки?

- Бих казал, че всеки трябва да носи отговорност за действията си. Били сме притеснени от някои действия. Стана дума за разликите ни с "Продължаваме промяната". Те, по неособено разбираем за нас начин, нямаха никакъв проблем с "Лукойл"  и с руския петрол. Както и с човека, който държи златната акция на държавата в "Лукойл". Това е човекът, който подписа договорите с НЕК, които задължиха България с 1,1 млрд. лв. Искахме контролът над "Лукойл" да бъде поет от държавата или да бъде накарана компанията да не ощетява българските потребители. 

Докато бяхме в предишната управленска коалиция министерствата бяха разделени. Феодализирането на министерствата беше грешка, всяка партия си имаше определено министерство. Например аз никога не съм влизал в кабинета на министъра на енергетиката, въпреки че бях заместник-председател на комисията по енергетика в парламента. Ако е имало някакви злоупотреби на различни нива, ако някой си е сложил подписа върху това да се купува газ от дъщерни фирми на "Газпром", той трябва да носи отговорност за това.

България трябва да има геополитическа независимост и енергийната независимост е най-важната част от тази геополитическа независимост. Още повече ако наистина някой е взимал количества с определена надценка. Мога да кажа, че от "Демократична България" никой не е участвал в подобни сделки и не сме имали индикации за това докато бяхме в Народното събрание. Ако ги имахме, щяхме да се възпротивим. Както се възпротивихме срещу това, че за седем месеца не беше сменен шефът на електроенергийния системен оператор, който задържа над 24 гигавата соларни мощности. По този начин се обслужват интереси на олигарси в енергетиката за сметка на българския народ.

- Ще има ли газ за зимата, независимо от политическите събития?

Газ за зимата ще има, независимо кой ще управлява. Първата работа, която трябва да свършим в следващото Народно събрание е да въведем компенсационен механизъм. Ние вече сме го подготвили. И бизнесът, и българските домакинства минимално да усетят високата цена на газа. Това не е толкова трудно. За разлика от електроенергията, по отношение на природния газ България не е толкова силно зависима.

Това обаче не изключва, че трябва да има промяна в закона за енергетиката - ще я внесем в първия ден на Народното събрание - такава, която да създаде фонд за устойчиво преминаване към по-ефективни отоплителни уреди - термопомпи и климатици. И да позабравим за използването на природен газ за отопление.

- Включително "Топлофикация- София"?

"Топлофикация-София" за момента не. Но пред нея има доста други варианти за модернизация, които да я изкарат от тази зависимост. В по-далечен план включително зелен водород, соларни мощности и др.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!