Водачът в световната ранглиста Новак Джокович спечели първата си титла за 2022 г.

Сърбинът триумфира на турнира на клей в Рим от "Мастърс 1000" с победа на финала над Стефанос Циципас - 6:0, 7:6(5) за час и 38 минути. За Джокович това е 87-ма титла в кариерата и шеста в италианската столица.

Ноле беше безкомпромисен в първия сет, в който даде едва 10 точки на съперника си и реализира три пробива от пет възможности.

Доста по-оспорван се оказа вторият сет. В него Циципас първи направи пробив и поведе с 3:1 гейма, а след това и с 5:2. 

Джокович обаче успя да върне брейка в деветия гейм, след което и да доведе частта до тайбрек. В него Джокович направи два минипробива срещу един за Циципас, като вторият от тях бе за победната точка за 7:5.

За победата си в Рим Джокович ще вземе 1000 точки. Той ще запомни турнира и с друго - победата на полуфинала над Каспер Рууд беше под номер 1000 в професионалната му кариера.

Той стана едва петият в историята, записал такова постижение. Лидер е Джими Конърс с 1274, следван от Роджър Федерер - 1251, Иван Лендъл - 1068 и Рафаел Надал - 1051. След края на мача сърбинът получи торта с числото 1000, изписано върху глазурата.

"Бях само зрител, когато Роджър и Рафа спечелиха хилядните си победи. Чаках с нетърпение и аз да стигна до това постижение", каза Джокович в интервю на корта.

За сърбина това бе едва петият турнир през годината, бъдейки неваксиниран не можа да играе на Откритото първенство на Австралия и на два Мастърса в САЩ. Сега му предстои да защитава титлата си на "Ролан Гарос", който започва в неделя.