Руският президент Владимир Путин обяви, че днес в страната се подписва декрет, чрез който окупираните територии ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие са анексирани от Руската федерация.

"Жителите на ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие стават наши граждани завинаги", обяви той в Георгиевската зала в Кремъл. "Зад избора им стои нашата обща история. Въпреки трудностите те продължават да обичат Русия. Затова дори сред трагедията като унищожението на СССР, те искаха да има обединение".

В края на речта му бе подписан декрета в присъствието на лидерите на четирите територии.

В началото на речта си Путин отправи критика към комунистическата партия заради това, че е позволила да се стигне до разпокъсването на Съветския съюз.

"Имаше решение от представители на водещата партия да разрушат СССР и това унищожи свързаността между различни части на страната ни. Последните лидери на СССР се противопоставиха на волята на нашия народ, направиха го без да питат народа. Приемаме, че те не са разбирали последиците от това, което вършат. Не можем да се върнем към миналото - към СССР. Това не е и нашата цел. Но няма нищо по-силно от решителната воля на милиони хора, които вярват, че са част от Русия. Поколения са живеели в една държава и няма нищо по-силно от волята им да се върнат към историческите си корени".

Следващата част от речта бе посветена на демонизирането на властта в Украйна. Държавният глава призова да се прекрати войната и различията между Москва и Киев да се решат по мирен начин. Но Русия няма намерение да връща четирите анексирани територии. 

"Бомбардираха ДНР и ЛНР. В Херсон култивираха омраза срещу Русия. Киевският режим заплашва със смърт учители, заплашва с репресии милионите хора, които подкрепят Русия. Но ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие изразиха волята си. Призоваваме Киев веднага да спре военните действия и да се върне на масата за преговори", обяви той и подчерта, че Русия винаги е искала проблемите да се решават с методите на дипломацията. "Но няма да обсъждаме ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие, защото хората направиха своя избор. И днес киевските власти трябва да уважават волята на тези хора. Това е единственият път към мира".

След това Путин обяви, че иска да се обърне към войниците, офицерите, мобилизираните през последните 9 дни и техните жени и деца. Но остатъкът от 50-минутната му реч бе изцяло посветена на критики срещу Запада.

"Искам да ви кажа защо се биете. Кой е врагът срещу нас? Кой създава нови врагове, за да спечели от тях? Нашите сънародници, които са част от нашия народ, видяха с очите си какво правят водещите кръгове на Запад. През 1991 г. Западът вярваше, че СССР няма да се завърне, или че Русия няма да се завърне. 90-те бяха тежки, но Русия оцеля, стана много по-силна и зае правилното си място. Но Западът търси нови възможности. Винаги е мечтал да разбие държавата ни на дребни страни. Не могат да са доволни от това, че има толкова голяма държава с толкова богатства и народи, които не искат да живеят под чужда власт".

Затова западните влиятелни държави "са готови да използват неоколониалната система, да ограбват страните по света и човечеството плаща на този хегемон".

"Важно е всички страни да предадат суверенитета си на САЩ. Някои страни го правят доброволно, стават васали на тези страни. Други са унищожавани и тормозени. След това има милиарди съсипани животи. Единственото нещо, което искат е печалба - алчност и желание за безгранична власт".

Това била причината за "хибридната война срещу Русия".

"Искат да ни гледат като колония, не да си сътрудничим, а да ни ограбват. За тях нашата философия е директна заплаха, затова се опитват да убият философите ни. Нашият начин на живот е заплаха. Те не се нуждаят от Русия, ние се нуждаем от Русия. Искам да припомня, че амбициите за световно господство и преди са разрушавани от руската съпротива. Днес също защитаваме нашите ценности". 

Президентът обвини Запада в "двуличие".

"Какви правила следват? Кой се съгласи на подобни правила. Взимат ни за глупаци. Русия е велика страна и цивилизация. Западът нарушава принципa за самоопределение. Кой им дава това право? Затова се дразнят на народите от ДНР, ЛНР, Херсон, Запорожие и Крим! Затова вярват, че народите няма право на самоопределение. Хегемонията им има характеристиките на тоталитаризма. Те вярват, че всички страни трябва да бъдат вкарани в списъка на варвари, срещу който трябва да се борят. Няма нищо ново - западните елити винаги са били колонизатори".

Според Путин Западът дискриминира и разделя нациите по класи.

"Ние никога не сме вярвали в това. Затова има русофобия навред из тези страни. Западните страни вярват, че тяхната цивилизация е златен стандарт. Трябва да припомним на Запада, че неоколониалните политики започнаха през Средновековеито - те ограбиха Индия, Африка, имаше войни срещу Китай, трябваше да предадат пристанищата си за опиум. Те ловуваха хора".

Русия има право през XX- век да се гордее от факта, че "нашата страна бе начело на антиколониалното движение - победихме болести и глад".

"Една от причините за русофобията - не им позволихме да ограбват тези бивши колониални републики. Това бе постигнато чрез факта, че създадохме силна и независима страна. Знае се, че е имало планове за намеса в Русия в началото на XVII век и тези планове се провалиха. Всичко това бе постигнато в края на XX век, когато страната бе разрушена, а трилиони долари бяха откраднати от нея. Нищо не сме забравили". 

След началото на "специалната военна операция" Западът стартирал "санкционен блицкриг".

"Политически мазохисти и хора, които обичат тези нетрадиционни политически взаимоотношения отказват да сътрудничат с Русия, виждаме че Западът има навика да се налага чрез груба сила и да завладява всичко. Но те са замръзнали в миналото. Те печатат пари, но не могат да се стоплят с тях. Не може да храните хора с принтирани пари, трябва ви храна. Политиците в Западна Европа ще трябва да убедят жителите си да се къпят по-рядко, да се хранят по-малко."

После Путин се съсредоточи върху истинската заплаха срещу ценностите на Русия.

"Обръщам се към всички граждани на Русия - искаме ли в Русия баща и майка да бъдат заменени от "родител 1" и "родител 2"?От училище в най-ранна възраст децата са подлагани на сексуални извращения. Да си сменят пола? Нищо от това не е допустимо. Ние имаме собствено бъдеще. Диктатурата на западните елити се изразява и в репресиите срещу гражданите на собствените им държави.  Забраняват се правата на хората и се придвижват към открит сатанизъм".

В края на речта Путин отново се оплака от западната хегемония и без какъвто и да е гладък преход декларира, че ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие са руски. След това последваха аплодисменти на присъстващите в Георгиевската зала, които не изглеждаха особено въодушевени.

Накрая бе подписан декретът за присъединяването на четирите територии. Лидерите се прегърнаха, а залата избухна във викове: "Русия!"

Важно е да се спомене какво не каза Путин в речта си - той не отправи заплахи за употреба на ядрено оръжие. Единствено посочи, че "Русия ще използва всички сили, за да защити териториите си".

Може би това се дължи на факта, че по време на словото на президента украинските войски продължаваха бавно, но сигурно да обграждат стратегическия важния град Лиман. Освобождаването му ще им позволи да нахлуят навътре в "руските" Донецка и Луганска области.