Правителството изглежда най-накрая узря за идеята, която бизнесът подкрепя от месеци - подпомагане за сметките за електричество без горен таван. От прессъобщение, изпратено преди малко до медиите, става ясно, че властта ще дава помощите за 80% от изразходван над 200 лв. ток от бизнеса. 

Освен това кабинетът ще компенсира увеличението на сметките за газ през май на 100%, което означава просто замразяване - ефективно - на цената и нейното увеличение от близо 15%. 

След изпращането на съобщението правителство, синдикати и работодатели дадоха обща пресконференция, на която обявиха, че са постигнали пълно разбирателство и бизнесът изглежда излезе от срещата - доволен. 

Ето какво пише в прессъобщението: 

Правителството предлага следните мерки: 

1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми. 

2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България. 

3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи. 

При необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.

Малко по-късно на пресконференция стана ясно, че от обявените от кабинета мерки има една промяна. Тя е свързана с компенасациите за електроенергия и очевидно работодателите са успели да спазарят по-ниска основа - 200 лв. вместо 225 лв. Тоест всичко над 200 лв. ще бъде компенсирано от държавата. Освен това компенсацията, за сметка на намалената основа, ще бъде на 80%, а не на 100%. 

В 12 ч. предстои пресконференция на работодателите, в която да се разбере дали ще продължат идеята си за протести в сряда. 

Освен това премиерът Кирил Петков обяви, че е постигната договорка за изработване на законодателна промяна, която да гарантира дългосрочен механизъм за компенсиране на бизнеса за високите цени на енергията.