Руските граждани вече ще трябва да подават молби за виза за ЕС само в родината си.

Това става ясно от огласените днес насоки на Европейската комисия за издаването на визи за граждани на Русия и за контрола над тези хора по външните граници на Съюза. Те бяха огласени от еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон.

Става дума за шенгенски визи. В началото на месеца, когато огласи предложението, Йохансон отговори на уточняващ въпрос на Клуб Z, че очаква с новите правила да се съобразят и страните, които все още не са част от Шенгенското пространство. Сред тях е и България.

Насоките са във връзка с геополитическата ситуация и опасенията за сигурността, свързани с руската агресия в Украйна.

Консулските служби на страните членки трябва внимателно да преглеждат молбите за краткосрочни визи, подадени в държави извън Русия. Такива случаи трябва да бъдат пренасочвани към консулствата, покриващи местожителството на кандидата, което обикновено е в Русия.

По-строги проверки

Страните членки трябва да направят оценка на условията, при които на руски граждани можгат да бъдат издавани шенгенски визи. Това трябва да става по рестриктивен и координиран начин.

Подходът за оценка на причината за пътуването трябва да бъде стриктен. Това важи и за бягащите от обявената от президента Владимир Путин мобилизация.

Ако кандидатът или дезертьорът планира дългосрочен престой в ЕС, консулствата трябва да разглеждат случая в съответствие с националното законодателство за дългосрочни визи. Ако става дума за краткосрочни визи, държавите трябва да прилагат с ограничения всякакви дерогации по хуманитарни причини.

Отмяна и анулиране на валидни визи

Консулските служби и органите за гранична охрана трябва да засилят проверките при преразглеждане на издадените вече визи за руски граждани. Това ще става при преразглеждане на ситуацията при всеки отделен случай. Самото притежаване на виза не означава автоматично право за влизане в Шенгенското пространство. Ако има повод за отмяна или анулиране на визата, това трябва да бъде направено от службите на граничната охрана, независимо коя държава е издала разрешението за влизане.

Координиран и строг контрол по външните граници

Страните членки трябва да засилят проверките за сигурност по външните граници на ЕС и да имат координиран подход по границите на Съюза с Русия. Така руски гражданин, на който е отказан вход на един граничен пункт, няма да може да влезе през друг.

По-внимателен преглед на пътническите документи

Превозвачите трябва внимателно да преглеждат документите за пътуване, особено на руските граждани. Комисията припомня, че те носят отговорност за граждани на трети страни, които са дошли с тях в ЕС, но им е отказан вход. Превозвачите отговарят и за връщането на тези хора в страната, от която пристигат.