САЩ наложиха нов кръг от санкции срещу над 1000 души и юридически лица, свързани с Русия, след като Владимир Путин подписа декрета за анексирането на окупирани региони на Украйна.

Сред тях личат имената на управителката на централната банка Елвира Набюлина, 169 членове на Съвета на федерацията, 109 представители на Държавната дума и семействата на членове на Съвета за национална сигурност. Причината - "подпомогнали са фалшивите руски референдуми и опити да се анексира суверенна украинска територия".

Санкционирани са зам.-премиерът Александър Новак и семействата на министър-председателя Михаил Мишустин и военния министър Сергей Шойгу.

От компаниите под прицела на Вашингтон попадат 14 фирми, "подкрепящи военните вериги за доставки на Русия", 57 образувания в Русия и Крим, които Америка обвинява, че поддържат "бруталното руско нападение на Украйна".

"Ние няма да стоим безучастно, докато Путин измамно се опитва да анексира части от Украйна", обяви министърката на финансите Джанет Йелън. "Министерството на финансите и правителството на САЩ предприемат широкообхватни действия днес, за да отслабят допълнително вече деградиралия военно-промишлен комплекс на Русия и да подкопаят способността му да води своята незаконна война".

Малко след изявлението на Йелън съобщение пристигна и от Държавния департамент. Антъни Блинкен обяви визови ограничения за над 900 индивиди от Русия, Беларус и "руски проксита", които "нарушават суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на Украйна".