Българският президент Румен Радев се срещна днес с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и германския канцлер Олаф Шолц. Срещите са на четири очи и без изявления за медиите. Официално бе обявено, че Радев ще обсъжда теми, свързани с енергийната диверсификация, сигурността в Европа и икономическото сътрудничество.

Източници от германските власти обаче твърдят, че главната тема е Северна Македония и ветото, което България е поставила върху започване на преговорите. Германия се ангажира изключително сериозно в Западните Балкани и настоява преговорите със страните в региона да започнат най-бързо, за да се пресече нарастващото руско влияние там.

Визитата на българския президент започна със среща с българската общност в посолството късно вчера. Българите бяха свободни да задават въпроси и президентът бе попитан дали със сегашното си говорене и критики срещу кабинета цели сваляне на правителството. Въпросът бе зададен от участници в протестите срещу правителството на ГЕРБ. 

Радев отговори, че винаги е бил коректив и се е стремял да изразява позицията на българите.

„Да ви поздравя за простестите. Тв отекнаха и в България. Моята борба не е била срещу конкретно правителство, а срещу модел на управление. Каквито и политики да правим те ще рухнат, ако не укрепим държавността. Това означава върховенство на правото и прозрачни, отчетни институции. Важно е правителството да следва своите обещания и да е прозрачна неговата политика, да няма сиви зони и да бъде отговорно. Това го правя не за да сваля някое правителство, правя го заради българите. Чуството за справедливост на гражданите трябва да расте, да не отива надолу“, заяви той.

“С моето говорене не държа да сваля правителството. Но е много важно за едно правителство, което идва с големи обещания, да спазва обещанията си, да няма сиви зони, да няма скрити процеси”, добави Радев.

Той призна, че имат разминавания с кабинета по определени теми.

“Аз съм се обявил категорично с много ясна позиция за нашите братя в Северна Македония. Имаме известни разминавания, но аз ще продължа да следвам тази позиция. От това ще зависят и отношенията ми с правителството”

“Винаги съм се придържал към своите конституционни права, не съм бил опозиция на никоя власт, а коректив”, допълни президентът.

По повод предстоящите протести, той напомни на властта, че кризите се решават с диалог.

“В ситуация сме на много тежки кризи. Важно е да има диалог. Когато бизнесът иска срещи - да се чува и да се вижда какво искат българите”, призова държавният глава

Радев говори и за самолетите F-16.

"Руските самолети МиГ-29 могат да летят още най-много година. След това ще настане пропаст от пет-шест години, в които няма да можем да носим дежурства", посочи той.

Заради войната в Украйна и напрежението около Русия, в момента подръжката на руските изтребители е невъзможна.

Радев призова спешно да се търсят алтернативни опции до пристигането на американските F-16, за които вече е ясно, че ще се забавят:

"От 1952 година до сега носим бойно дежурство без нито един ден прекъсване. Ще бъде национално унижение да хвърлим това задължение на съюзниците ни."

Той изрази притеснения, че договорените със САЩ самолети първо са много малко, но също така за да излязат по-евтино са орязани много от екстрите им.

"Самите самолети са най-евтиното нещо. Към тях има наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и т. н. Даже нямат високоточни оръжия, защото решиха да орежат много от допълнителното оборудване. А това беше една от причините да вземем точно тези изтребители, които има високи и точни способности за действие по наземни цели. Но ние даже не сме ги поръчали. Това е един вид измама към данъкоплатците, защото тези разходи ще трябва да се плащат впоследствие. И ето сега цената, тя си идва за цялата ескадрила около 5 млрд. лева", каза още президентът.

По-късно днес е планиран Германо-български бизнес форум, организиран от Германската индустриално-търговска камара. 

Форумът ще събере представители на най-големите работодателски организации в Германия и в България, представители на ръководството на най-голямата икономическа зона на Балканите "Тракия", водещи учени и представители на индустрията в България, които работят по внедряването на водорода, като алтернативен източник на гориво.

Визитата на президента Радев ще приключи утре, 17 май, в Хамбург.