Украинският град Лиман в Донецка област е вече освободен от войските на окупатора. Това съобщи преди малко Министерството на отбраната на Украйна.

"Украинските военнодесантни сили влизат в Лиман, в Донецка област", посочва в Туитър министерството.

В едноминутно видео, което придружава съобщението на ведомството, се виждат двама украински военни да развяват украинското знаме, а после да го окачат близо до табела с надпис "Лиман" на входа на града.

"Ние развяваме нашето национално знаме и го слагаме на нашата територия. Лиман винаги ще бъде част от Украйна", казва един от двамата военни и се усмихва, докато говори.

По-рано Киев съобщи, че войските на Русия, базирани в Лиман, се обърнали към своето командване с молба да се изтеглят, но получили отказ. В обкръжение бяха 5000 военни на Руската федерация.

По думите на говорител на Киев враговете ще се опитват да пробият обкръжението или ще се предадат в плен. Според него за тях са затворени почти всички пътища, по които биха могли да се изтеглят или да получат допълнителни боеприпаси.

Украинската артилерия блокира единствения останал път за изтегляне на руските сили от района и води огън по бягащи войници от руски подразделения, предаде УНИАН, като се позова на видеокадри и коментари, разпространени от военни блогъри.