Макар да не смята засега да приема Украйна, НАТО ще продължи да я въоръжава. Това стана ясно преди малко от изявлението на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

То бе направено заради обявената днес от руския президент Владимир Путин анексия на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области.

Малко по-късно украинският президент Владимир Зеленски обяви, че страната му подава молба за ускорена процедура по приемането й в НАТО.

Алиансът не е част от конфликта в Украйна, категоричен за пореден път бе Столтенберг.

Съюзниците от НАТО никога няма да признаят анексираните територии за част от Русия, увери генералният секретар.

Това е втората анексия на украински територии от страна на Русия, но това не променя ангажгимевта на НАТО да подкрепя Украйна. Алиансът не е част от конфликта, но осигурява подкрепа на Украйна, за да може тя да упражнява правото си на самозащита, залегнало в Хартата на ООН.

„Моментът е ключов. Путин мобилизира стотици хиляди войници, ангажирани в безотговорно ядрено дрънкане на оръжие, а сега и в анексиране на територии. Нищо от това не показва сила, а показва слабост. И е признание, че войната не върви по план, че Путин фатално се провали в стратегическите си цели“, посочи Йенс Столтенберг.

По думите му ако Русия спре бойните действия, ще има мир. Но ако Украйна ги спре, тя ще престане да съществува като независима държава.

„НАТО потвърждава подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Решени сме да й осигуряваме помощ, докато тя се отбранява, и ще го правим, докато е необходимо“, увери шефът на пакта.

Столтенберг обаче не отговори директно на журналистически въпрос има ли шанс ба бъде обсъдена ускорена процедура за приемането на Украйна в НАТО, по подобие на Швеция и Финландия. 

„Решението за членство трябва да бъде взето от всички 30 членки. Вземаме го с консенсус Фокусът ни сега е да осигуряваме непосредствена подкрепа на Украйна, за да се защитава тя“, бе неговият отговор.

Генералният секретар допълни, че ако анексирането и ядрените заплахи са били приети и алиансът е откажел поскрепа за Украйна, това би означавало приемане на ядрения шантаж на Кремъл.

„Русия трябва да разбере, че ядрена война никога не може да бъде спечелена и не трябва да се води. Ще има сурови последици за Русия, ако използва такова оръжие“, предупреди Столтенберг.

Ако на Путин бъде позволено да направи това, което иска, ще последва катастрофа за Украйна. И тя ще бъде опасна и за света.

„Бездействието е огромен риск. Затова плащаме цената за подкрепата. Иначе ще платим още по-скъпо“, посочи Столтенберг.

Същевременно от пакта внимателно наблюдават действията на Русия. Засега не са забелязани промени в разположението на нейните ядрени сили.