Евакуацията на бойците от "Азовстал" към контролирана от сепаратистите територия е спасила животите им. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, предаде Асошиейтед прес.

"Украйна се нуждае украинските герои да оцелеят. Това е нашият принцип", каза Зеленски в своето вечерно обръщение в понеделник. "Нашите въоръжени сили и разузнаване започнаха операцията по спасяване на защитниците на Мариупол. Работата по прибирането на момчетата у дома продължава и тя изисква деликатност и време", добави той.

Повече от 260 бойци, включително някои, които тежко ранени, са били евакуирани вчера от стоманодобивния завод в Мариупол и отведени в контролирана от Русия територия, съобщиха украинските въоръжени сили.

Общо 53 ранени украински военни са били евакуирани към болница в Новоазовск и още 211 са били откарани към Оленовка, каза украинският заместник-министър на отбраната Анна Маляр. Тя добави, че ще започне процедура по размяна на всички евакуирани без да дава повече подробности.

По-рано украинското военното командване заяви, че мисията за защита на обсадения стоманодобивен завод "Азовстал" от "героите на нашето време" в стратегическото южно пристанище Мариупол е приключила и обеща да спаси военнослужещите, които все още са в капан, предаде Ройтерс.

При руски обстрел са убити 20 цивилни в Луганск и Донецк

Украинската Оперативна група на обединените сили съобщи в понеделник че 20 цивилни, включително едно дете, са били убити при обстрел от руски военни в региона на Луганск и Донецк, предаде Ройтерс, информира БТА. 

Оперативната група каза в свое изявление, публикувано във "Фейсбук", че 25 населени места в региона са били обстрелвани и са били поразени 42 жилищни сгради и училище. Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на информацията от независим източник. Засега няма коментар от Русия.

Силни експлозии разтърсиха Лвов

Град Лвов в западната част на Украйна беше разтърсен от няколко много силни експлозии, предаде Асошиейтед прес.

Екип на агенцията в града е видял ярки експлозии, които са осветили небето на запад от града малко след полунощ местно време. По информация от свидетели експлозиите са били поне осем. В града в момента е наложен комендантски час от 23:00 часа до 06:00 часа.

Ръководителят на областната военна администрация Максим Козицки публикува съобщение в "Телеграм", в което каза, че "по първоначална информация противовъздушната отбрана е проработила". Кметът на Лвов Андрей Садовий каза във "Фейсбук", че няма потвърдена информация градът да бил поразен от ракети. "Нека за това да благодарим на тези, които защитават нашето небе", призова той. "Сутринта ще дадем по-точна информация. Грижете се за себе си и не игнорирайте въздушните тревоги", добави Садовий.