Тенис турнирът от ATP 250 “София оупън” ще има нов шампион. Във втория полуфинал 19-годишният Холгер Руне (Дания) спря серията от 11 поредни победи в “Арена Армеец” на двукратния шампион Яник Синер (Италия) - 5:7, 6:4, 5:2 и отказване.

Така Руне достигна до първия си финал на турнир на твърди кортове. В неделя - не преди 16:30 часа, той ще се изправи срещу Марк-Андреа Хюслер (Швейцария), който по-рано през деня победи четвъртия поставен в схемата Лоренцо Музети (Италия).

Фаворити бяха Синер и Музети, но няма да гледаме нито италиански сблъсък за титлата, нито пък някой от двамата на финала.

В средата на третия сет водачът в схемата нарани глезена на десния си крак. 21-годишният тенисист направи опит да продължи, но след като беше пробит за 2:5 се отказа.

„Беше страхотен мач. Искам да пожелая всичко най-добро на Яник, дано успее бързо да се възстанови, каза в интервюто на корта щастливият победител Руне. - Чувствам се малко уморен след вчера. Но днес сервирах отлично, получих много лесни точки при сервис, което беше много важно в течение на двубоя.“

В неделя Руне ще излезе за втори път във финален двубой от тура. По-рано през сезона той триумфира на червените кортове в Мюнхен. За Хюслер това ще бъде дебютно участие в пряк спор за титла в световния тур.

В първия сет на мача Синер - Руне играта вървеше гейм за гейм, като двамата взимаха сравнително убедително подаванията си. В последния възможен момент пробив все пак стана и той беше дело на Синер, който успя да реализира четвъртия си брейк-бол от началото на мача и дръпно със 7:5.

Загубата на сета по никакъв начин не подейства негативно на Руне, напротив. 19-годишният тенисист първи стигна до пробив, при това на 0, за да поведе с 3:2 гейма. Сервирайки за изравняване на общия резултат, Руне трябваше да отрази две точки за връщане на пробива и след успех с 6:4 вкара срещата в решителен трети сет.

В началото му Руне направи нов брейк. В средата на сета, при 3:2 за Руне и 15:15, Синер падна лошо на корта и нарани глезена си. След оказана медицинска помощ италианецът се завърна в игра, но само за няколко минути. Той беше пробит за втори път в седмия гейм, след което прекрати участието си в турнира.

По-рано Марк-Андреа Хюслер е първият финалист. В страхотен двубой швейцарският тенисист се наложи със 7:6(5), 7:5 над Лоренцо Музети. В целия двубой имаше един единствен пробив, дело на Хюслер в последния гейм в срещата.

„Със сигурност това е една от най-големите победи в моята кариера. Никога не съм играл на ATP финал, все още не мога да повярвам. Изключително щастлив съм“, каза в интервюто на корта 26-годишният тенисист.

В тайбрека на първия сет Музети имаше преднина 5:1 точки, но Хюслер записа серия от 6 последователни успешни разигравания на сметката си, които му осигуриха успех в сета.

Първата ракета на Швейцария отрази два мачбола на четвъртфиналите срещу Камил Майхжак (Полша).