В МВР има данни, че в изборния ден се подготвят масови саботажи на машинното гласуване в ромските махали.

Схемата била няколко последователни гласоподаватели да твърдят, че машината е отчела погрешно техния вот. Идеята е това да доведе до гласуване с хартиени бюлетини. Поне докато се извърши проверка от техник на машината, която може да отнеме и часове.

Според Изборния кодекс, ако устройството за гласуване се повреди или има друга невъзможност да се упражни вот чрез него, то гласуването продължава с хартиени бюлетини.

За това предупредиха от министерството.

Според информация на Клуб Z, вътрешното ведомство апелира членовете на избирателните комисии и застъпниците да следят за такива действия.

Вчера при инсталиране на устройствата в секция 61 в ромския квартал "Изток" на Пазарджик и в секция 23 в ромската махала в с. Ковачево същите са отчели технически проблем и не са стартирали. Уведомени са районната и Централната избирателна комисия и се очаква решение.

Саботажът на машините бе един от очакваните механизми за купен вот на тези избори, заедно с контролирания вот чрез дърва за огрев и подвижните урни (така "модерни" при гласуването в условия на COVID-пандемия). При гласуването с устройства избирателите трудно биха могли да заснемат продадения си вот, както се случаваше в тъмната стаичка при попълването на хартиената бюлетина. Както и на предходните избори, през ноември м.г., очакват се и нови сигнали, при които членовете на секционните комисии "помагат", тоест гласуват вместо избирателя, който уж не може да се оправи със "сложното" устройство.

По отношение на схемата "дърва срещу вот", сигнали за нарушения валяха по време на цялата кампания, особено на фона на рязкото поскъпване на дървата и пелетите за огрев. А тя е проста - влизаш в списъка за евтини дърва срещу обещание за глас. 

Тази сутрин започна с жалба от страна на кмета и жители на плевенското село Буковлък. В селото, станало печално известно още от миналия вот именно заради купуване на гласове, сега има засилено полицейско присъствие, което явно дразни жителите му. Пред БНТ те се оплакаха, че полицията и жандармерията "упражняват натиск" само заради това, че патрулират по улиците. А кметът бил привикан по малките часове на деня тази сутрин в полицията, за да дава обяснения именно за раздаването на дърва за огрев. В Буковлък гласуват над 1000 души.