Незабавни оставки на всички управители на транспортните дружества в София искат от гражданската организация "Спаси София", ден преди очаквания протест. В сряда ще протестират още и таксиметровите шофьори и превозвачите.

От "Спаси София" искат оставката и на зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев в декларация, разпространена до медиите днес.

Хората на Борис Бонев се обръщат към служителите на общинските дружества с уверението, че защитават всяко "независимо участие на гражданите във функционирането на институциите като коректив на порочни и корупционни практики." И им благодарят за отговорната работа. Според тях обаче те не излизат да протестират, за да защитават своите права.

"Протестират умели кукловоди, които са готови да ви хвърлят пред гумите на превозните средства, които управлявате, за да спечелят политически битки, от които победители няма да има. Това са същите онези хора, които обезкървиха цялата система на градския транспорт и превърнаха служителите и гражданите в заложници на техните интереси", пишат от "Спаси София".

Те търсят и сметка на "синдикати-ГЕРБ" за това какво са направили в последните 15 години "срещу системната разруха в градския транспорт" и разпадащата се пътна инфраструктура на столицата.

"Къде в крайна сметка отидоха милиардите, които трябваше да подобрят градския транспорт и живота в София?"

По-рано днес кметицата на София Йорданка Фандъкова обяви, че все пак няма да има протест на целия градски транспорт и той ще функционира - но части от града вероятно ще бъдат със затруднено движение заради протестите.