0% ДДС за хляба, осъвременяване на пенсиите с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел.

Това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет, съобщават от Министерския съверт.

Мерките целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. Това означава, че минималната пенсия ще достигне до 467 лв. 

По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

"Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.", пишат днес от МС.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан. Тук неясно е все още как ще се администрира тази мярка, но новото изглежда е, че е премахнато ограничението до 50 литра с отстъпка на месец. Това би трябвало да означава, че ще ползваме намалението без горен таван и то до края на годината. Към съобщението на МС няма разчети колко точно това ще повлияе на бюджета, но изглежда, че обещанията за ненапомпване на дефицита в края на годината просто няма да се сбъднат. Въпреки това обещанието от днес, изразено от "Демократична България", дефицитът нямало да се вдигне спрямо БВП. 

"Финанситенето ще дойде от допълнителни приходи в бюджета", категоричен бе Асен Василев. 

Важно е да се знае, че в схемата с отстъпката няма да влязат т.нар. "премиум" горива или казано по-просто - по-скъпите видове бензин и дизел на колонка. Отстъпка се ползва само за горива без добавки. Идеята има два варианта: бензиностанциите да издават фактура на физическите лица или директно администриране през НАП.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%. Конкретно предложението за премахване на ДДС на хляба е изненадващо, защото буквално преди ден от ПП обявиха, че не обмислят такава мярка. Спорно е и доколко тя ще помогне, заради опит на страната с намаляването на данъка за ресторантьорите, които не свалиха цените, а запазиха разликата за себе си. От хлебопроизводителния бранш обаче твърдят, че при тях няма да се случи така и че веднага след окончателното приемане на промените - цената за крайните потребители ще падне. Освен това те твърдят, че така ще се изсветли бранша, в който огромна част е на практика сива икономика. Изненадващо е и съгласието на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, който е принципен противник на диференцираните ставки. 

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Кабинетът: Не надуваме инфлацията

Що се отнася до инфлацията, правителството твърди, че мерките не са проинфлационни, както твърдят икономисти. 

"Тя е световна - и в ЕС, и в САЩ това е основният икономически проблем и той е на базата цените на горивата, които са вносни", подчерта Кирил Петков. 

Такова мнение изрази и Асен Василев, макар икономическата теория да твърди, че инфлация се бори с консолидация, а не с разширяване на държавните харчове. 

Очаквано - Корнелия Нинова обяви, че основната идея на правителството е да бори инфлацията и да повишава дохоите. 

"Излизаме пред вас с план, решение по тези въпроси. Този план съдържа най-малко три цели - първата е ориентирана към най-уязвимите в кризите хора - децата, младите семейства, пенсионерите и работещите бедни", коментира Нинова.

От ИНТ, чийто представител на пресконференцията беше Станислав Балабанов, пък хвърлиха вината за проблемите върху предишните управляващи от ГЕРБ. 

"Предишните управляващи ни оставиха едно много тежко наследство в редица сектори. През последните 12 години кражбите са били безогледни. Не вярвам някой да си е избирал да управлява в ситуация като тази - на война и редица кризи. За които тежката отговорност носи онова прословуто статукво, срещу което логиката е да сме изправени обединени."

Накрая премиерът Петков отправи послание към гражданите.

"Бъдете спокойни! Българското правителство и тази коалиция ще успеем заедно, като общество, да преминем през кризата. Този пакет от мерки гарантира, че стандартът на живот на всички българи ще бъде запазен."