14 антикризисни мерки на обща стойност от 2 млрд. лв. Това предложиха днес от "Продължаваме промяната" на специален брифинг по темата. Водачът на групата на партията на премиера Кирил Петков - Андрей Гюров, изрично подчерта, че идеите не са окончателни и тепърва ще се обсъждат с коалиционните партньори. Това ще стане утре. 

Акцентите:

- минималната пенсия се повишава до 450 лв. при сегашна стойност от 370 лв. Ще има и пропорционално увеличение на другите пенсии, като целта е увеличението да изпреварва досега натрупаната инфлация така, че тези с ниски доходи да не усетят нарушаване на тяхната покупателна способност

- максималната пенсия ще изравни максималния осигурителен праг, така че това означава - 3400 лв. 

- 25 стотинки отстъпка за всички видове горива за до 50 литра на месец за всички физически лица. Не важи за фирми и бизнес. Тук обаче повече подробности не бяха дадени и технологията на механизма, по който схемата ще бъде осъществена все още не е ясна. Според Гюров са предложени няколко варианта и предстои да се избере най-удачният, но примери не бяха дадени. 

- намаляване на ДДС за парното за домакинствата от 20% на 9%. 

- премахване на акциза за електроенергията и за природния газ като моторно гориво. 

- увеличение на прага за регистрация по ДДС до 100 000 лв. 

Сумата е осигурена от допълнително събрани средства в бюджета и може да бъде използвана, без да се нарушава бюджетната рамка. Идеята за изравняването на МОД и максималната пенсия е следната: 

"Другото основно, което искаме да направим в системата на пенсиите, е да осигурим справедливост в две основни насоки - предлагаме да се вдигне максималният праг на пенсиите на 3 400 лв. Така хората, които са се осигурявали на високи доходи, ще могат да получават една адекватна пенсия. Това е стимул за всички граждани да се осигуряват на истинските суми и за всички трудещи се да допринасят повече за социалната система. Тези две мерки ще бъдат включени в пакета от 1 юли по наше предложение".

Освен това - за работещите родители се предвижда увеличение на данъчното облекчение от 450 лв. на 600 лв. за едно дете и от 900 лв. на 1 200 лв. за две деца. Гюров подчерта, че като допълнителна мярка в случая е не само увеличението на облекчението и възможността тези средства да се ползват на тримесечна база.

Важно е да се знае, че от ПП категорично се заявиха против намаляване на ДДС за хляба, което се предлага от БСП (б.р. - предлага се постоянно, каквато и да е ситуацията в страната). Това прекалено щяло да усложни събираемостта, а и липсвали ясни дефиниции на това що е то хляб. 

Накрая - "Продължаваме промяната" не приеха упреците на "Има такъв народ", че водещата партия в коалицията действа на своя глава и не обсъжда идеите си с партньорите си. Днес такова мнение бе изразено по-рано сутринта от председателя на бюджетна комисия Любомир Каримански, а по-късно лидерът на ИТН написа поредния си дълъг пост във фейсбук, в който подложи ПП на тежка критика именно по този въпрос. Според него ПП действали авторитарно и отказвали да се допитват до другите в коалицията. 

ПП заобиколиха и въпроса за това на кого точно са предложенията за някои от мерките. Причина за чуденето е, че днес промените в пенсиите например бяха анонсирани като предложение на ПП, но от петък същото предлагат и БСП. Идеята за увеличения праг на ДДС пък е на "Демократична България" и тя е тяхно искане от години. 

Андрей Гюров подчерта днес, че на коалиционния съвет някои от мерките може да отпаднат, други - да бъдат добавени, според идеите на другите партии. ПП обаче щели да държат на своите предложения.