Ако случайно в НАТО се провеждаше конкурс „Натовец на годината“, едва ли щеше да буди съмнение кой би бил лауреатът за 2022 година.

Макар от нея да не е минала и половината, журито би трябвало още сега да обяви състезанието за завършено и да гласува единодушно за руския президент Владимир Владимирович Путин. И да му връчи медал „За заслуги към разширяването“ с размерите поне на голяма чиния.

Няма да е зле да се помисли и за бюст на територията на централата на НАТО в Брюксел. Все пак човекът направи такава услуга на организацията.

Нито един от 13-те генералните секретари на пакта в неговата история не е спомогнал толкова за неговото разширяване, колкото направи Путин.

Да вкараш в Алианса традиционно неутрални страни като Швеция и Финландия се искат специални умения. Швеция каза сбогом на близо 200-годишната си необвързаност с военни съюзи. А в годините на Студената война Финландия поддържаше най-тесни връзки със СССР, макар той да я бе нападнал и й бе отнел територии.

При това бе нарушено неписаното правило първо да се влиза в НАТО, а после в ЕС. Двете скандинавски държави са отдавна членки на Европейския съюз. Влизането им в Алианса не е продиктувано от необходимостта за реформи на армиите, какъвто бе случаят с бившите членки на Варшавския договор. А от руската агресия в Украйна, започнала на 24 февруари 2022 г.

Другата огромна заслуга на Владимир Владимирович е, че лиши Русия от гордостта на флота й - крайцера "Москва". И така даде още едно преимущество на НАТО.

Затова тази дата трябва да бъде гравирана на медала на Путин така, че да се вижда отдалече.