Специалната военна операция в Донбас е мярка, която бяхме принудени да предприемем, заяви руският президент Владимир Путин, според когото Москва просто не е получила друга възможност, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Той направи това изявление днес на среща с представители на деловите кръгове.

“Просто не ни оставиха възможност да постъпим другояче”, заяви руският президент. 

Русия е била изложена на такива рискове в сферата на сигурността, че просто не е било възможно да се реагира с други средства, поясни Путин. Той изрази удивление от това, че други държави не са отстъпили нито на милиметър от позициите си в преговорите с Русия за сигурността в Европа.

“Честно казано, даже съм удивен. Нито на милиметър не отстъпиха, по нито един въпрос”, отбеляза руският президент. “Създадените заплахи за сигурността бяха такива, че нямаше как да реагираме по друг начин”, добави Путин. “Те можеха да ни изложат на такива рискове, че нямаше да е ясно как да оцелее страната”, подчерта той, цитиран от АФП.

Русия изискваше от седмици да получи обещание, че Украйна няма да бъде приета в НАТО. Такова бе отказано многократно.

Путин увери, че не иска да засегне икономическата система и не иска да бъде изключен от нея. Нашествието в Украйна притесни силно пазарите и изложи Русия на тежки западни санкции.

“Русия продължава да участва в световната икономика”, добави той, като подчерта, че Москва “не смята да посяга на системата, от която тя самата е част”.  

Путин добави, че Русия е подготвена за приемането на нови санкции срещу икономиката й и призова бизнес средите да проявят солидарност с правителството.