Украйна постигна пробив в отбраната на Русия на север от Херсон. През последните няколко часа специалисти в сферата на отбраната, следящи отблизо събитията на фронта, потвърдиха, че украинските сили са освободили ключовото село Золотая Балка, като така са открили нов фронт за атака срещу руските сили, намиращи се на запад от Днепър.

Смята се, че руските окупатори са се прегрупирали край Дудчани, но вероятно не разполагат с необходимите време и ресурси, за да устоят на украинския устрем. Според някои източници украинците вече са освободили населените места на север от Дудчани.

За връщането под украински контрол на някои от селищата - като Хрещенивка - вече има безспорни доказателства.

В публичното пространство се разпространяват съобщения на панирани руски войници, които твърдят, че Дудчани е превзет и че под заплаха е дори намиращият се отвъд Днепър град Нова Каховка.

Последните твърдения тепърва предстои да бъдат потвърдени или отхвърлени. От началото на септември насам Въоръжените сили на Украйна предпочитат успехите на бойното поле да изпреварват горделивите постове в социалните мрежи.

Но все по-сигурно изглежда, че контраофанзивата в Херсон не е била просто хвалба за успешното настъпление в Харковската област. И че руските сили на запад от Днепър ще трябва да се подготвят за тежки дни и нощи.