Австрийският министър на външните работи Александър Шаленберг заяви днес, че страната му ще запази неутралния си статут, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Други две държави от Европейския съюз - Швеция и Финландия, промениха датиращи от десетилетия външнополитически позиции, подавайки кандидатури за членство в НАТО заради руската инвазия в Украйна.

"Ситуацията за нас изглежда малко по-различно", каза Шаленберг за германското радио "Дойчландфунк", като изтъкна, че в Австрия има много голяма обществена подкрепа за неутралитета.

По думите му Австрия, която получава 80 процента от своя природен газ от Русия, ще продължи да предоставя хуманитарна подкрепа на Украйна, но не и смъртоносни оръжия.

"Ние оказваме значителна помощ, но не с военни боеприпаси. Аз мисля, че помощта за Украйна не може да се свежда само до военни боеприпаси", заяви той.

Нахлуването на Русия в Украйна, започнало на 24 февруари, доведе до промени в политиката за национална сигурност на много европейски държави, отбелязва Ройтерс. 

Финландия и Швеция днес официално подадоха заявки за присъединяване към НАТО, което е една от най-значителните промени в архитектурата на сигурността в Европа от десетилетия.

Швейцария, която не членува в ЕС и отдавна е известна с неутралния си статут, също все повече клони към присъединяване към алианса, заяви за Ройтерс по-рано този месец ръководителят на политиката за сигурност в швейцарското министерство на отбраната.