Внесен е обвинителен акт срещу шофьора, който неволно уби съдийката от Апелативния спецсъд Емилия Петрова през януари. Това става ясно от съобщение на пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив.

Нелепият инцидент стана в ранния следобед на 29 януари на магистрала "Тракия" в района на 102-и км в Пазарджишко. Тогава в посока София заради задимяване на платното, Петрова намалява скоростта на своята неголяма "Тойота Ярис". Отзад я връхлита 37-годишният А.Б. с джип "Ленд Роувър".

Експертизата заключава, че заради горящите край пътя треви в момента на удара скоростта на жената в най-лявата лента е била 18-20  км/ч. При удара роувърът пък се е движел със 143 км/ч., която според обвинението се явява скорост, несъобразена с пътните условия - задимен участък. Затова и А.Б. ще отиде на съд за причиняване на смърт по непредпазливост - именно заради несъобразена скорост. Основният състав на члена, по който са го подвели засега, предвижда лишаване от свобода от две до шест години.

Младият мъж не е бил пиян или дрогиран. След удара малката тойота изгаря напълно.

Предстои насрочване на делото в Окръжен съд - Пазарджик

Ето и съобщението от днес:

Окръжна прокуратура – Пазарджик предаде на съд обвиняем за причиняване на катастрофа по непредпазливост на задимен участък на автомагистрала „Тракия“, при която е загинала 55-годишна жена

Днес, 3 октомври 2022 г., Окръжна прокуратура-Пазарджик внесе обвинителен акт спрямо А.Б., на 37 г. Той е предаден на съд за това, че на 29.01.2022 г. около 14.40 ч. на автомагистрала “Тракия“, обл. Пазарджик,  в посока към гр. София, на км 102, при управление на лек автомобил “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, е нарушил правилата за движение –  не е контролирал непрекъснато моторното превозно средство и се е движел със скорост, несъобразена с пътните условия - задимен участък, вследствие на което е предизвикал пътнотранспортно произшествие и по непредпазливост е причинил смъртта на 55-годишната Е.П. Тя е управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“ . Престъплението е квалифицирано по чл. 343, ал.1 буква “В“ вр. чл.342, ал.1 от Наказателния кодекс вр. чл.20, ал.1 и ал. 2, предл.  1 от Закона за движение по пътищата.

На 29 януари 2022 г. пострадалата Е.П. се движела по автомагистрала „Тракия“ в крайна лява лента в посока към гр. София, като управлявала лек автомобил „Тойота Ярис“ със скорост от 18-20  км/ч. Участъкът на км 102 бил силно и гъсто задимен от пожар в суха тревна растителност в успореден на пътното платно напоителен канал.

Към 14,40 ч. в същата лента се движел лек автомобил  “Ленд Ровер Рейндж Спорт“, управляван от А.Б. Той също пътувал в посока към гр. София. Движел се със скорост от около 143 км/ч., която била несъобразена с пътните условия - задимен участък. Заради влошената видимост А.Б. не успял да забележи движещия се пред него лек автомобил „Тойота Ярис“ и го ударил в задната част.  Вследствие на сблъсъка водачката Е.П. е починала на място. След удара двата автомобила се зацепили един в друг и  движейки се заедно надясно се установили на десния банкет. От удара управлявания от пострадалата автомобил се е запалил и пожарът е обхванал и другата кола.

Според заключението на съдебномедицинската експертиза причината за смъртта на Е.П. е тежка съчетана черепно-мозъчна, гръдно-коремна и опорно-двигателна травма.  А.Б. е бил тестван за алкохол и наркотици, като резултатите от пробите са били отрицателни. 

Разследването по делото е приключено от Окръжна прокуратура-Пазарджик в срок от осем месеца.  Предстои Окръжен съд-Пазарджик да насрочи разпоредително заседание по делото.