ЕС да подкрепи създаването на специален международен трибунал за наказание на агресията срещу Украйна, за което Международният наказателен съд (МНС) няма юрисдикция.

Брюксел трябва също така да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от техните съюзници.

Това се казва в резолюция на Европейския парламент против безнаказаността на военните престъпления в Украйна. Тя бе приета днес с вдигане на ръка.

Евродепутатите настояват ЕС да предприеме всички необходими действия в рамките на международни производства и съдилища, за да подкрепи наказателното преследване на руския и беларуския режим за военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноцид и агресия. Тези разследвания и последващите наказателни преследвания трябва да се прилагат и за всички служители на руските въоръжени сили и правителствени служители, участвали във военни престъпления.

Членовете на ЕП искат Брюксел да предостави възможно най-скоро всички необходими човешки и бюджетни ресурси, както и административна, разследваща и логистична подкрепа, необходима за създаването на трибунала.

Според ЕП докладваните зверства като безразборно обстрелване на големи и малки градове, принудително депортиране, използване на забранени боеприпаси, нападения срещу цивилни лица, бягащи по предварително договорени хуманитарни коридори, екзекуции и сексуално насилие, представляват нарушения на международното хуманитарно право. Те могат да бъдат квалифицирани като военни престъпления.

ЕС трябва да предприеме спешни действия, тъй като съществува сериозна опасност поради продължаващите военни действия да бъдат унищожени доказателства, свързани с военни престъпления, смятат депутатите. Те изразяват пълната си подкрепа за разследването от страна на прокурора на МНС и за работата на анкетната комисия към Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека, както и за независимите организации на гражданското общество и украинските органи, които работят за събиране на доказателства.