Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристигна в украинския град Буча, станал символ на зверствата на войната в Украйна, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен, придружавана от ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и от словашкия премиер Едуард Хегер, обяви по-рано днес, че ще посети столицата Киев в знак на подкрепа за Украйна.

Тримата представители посетиха масовите гробове, изкопани в Буча, за да бъдат погребани десетки мирни граждани, загинали там.

Днес украински следователи започнаха да ексхумират един от тези гробове - дълъг ров, изкопан зад църква в града.

Екип на АФП, по време на посещение в града в събота, два дни след освобождаването му от руските войски, които окупираха Буча в продължение на седмици, видя също 20 трупа в цивилни дрехи, на улица в града. Ръцете на едно от телала бяха вързани зад гърба, припомня агенцията. По-късно бяха публикувани и други снимки и бяха открити още тела.

Украинските власти и Западът осъдиха военните престъпления, за които се предполага, че са извършени от руските войници, окупирали града.

Фон дер Лайен връчи на украинския президент Володимир Зеленски въпросникът, който правителството трябва да попълни, за да получи страната статут на кандидатка за членство в Европейския съюз. Украйна подаде молбата си за членство малко след началото на военните действия.

По време на брифинг след разговорите в Киев председателката на Комисията посочи, че въпросникът ще бъде в основата на дискусия, която трябва да доведе до заключението на ЕК за готовността на Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС.

"Тук започва вашето пътуване към Европейския съюз. Ще бъдем на ваше разположение 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата... Украйна е наш приятел, ние знаем това много добре. Украйна споделя нашите ценности - каза Фон дер Лайен, цитирана от сайта НВ. - И благодарение на нашето споразумение за асоцииране, Украйна вече е тясно свързана с нашия съюз. Затова ще ускорим максимално процеса, като същевременно гарантираме, че са изпълнени всички условия“.

Фон дер Лайен каза, че попълването на въпросника ще отнеме седмици, а не години, както в други случаи, тъй като Украйна и ЕС „се познават от дълго време“. Зеленски отговори, че Украйна ще се справи още по-бързо и отговорите ще бъдат готови до седмица.