Бившият български премиер се сблъсква с трудности при съставянето на коалиция. Под това заглавие британското издание "Файненшъл таймс" коментира резултатите от изборите в България, произведени в неделя, предаде БТА.

В публикацията се констатира, че десноцентристката партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов е начело в четвъртите парламентарни избори в България за последната година и половина, но партията не е успяла да спечели нужното мнозинството, за да състави управляваща коалиция в най-бедната страна в ЕС.

Изданието изброява кои партии влизат в парламента и колко процента получават ГЕРБ и останалата на второ място партия "Продължаваме Промяната" на бившия премиер Кирил Петков. Вестникът допълва, че ПП и други водещи политически сили са изключили възможността да сформират коалиция с ГЕРБ, което увеличава шансовете за нови избори в близко бъдеще.

Борисов, който след десетилетие на власт беше свален през 2021 г. след масови антикорупционни протести, се обрисуваше като онзи, който може да преведе България през политическата и икономическата криза. При управлението на Петков страната се обърна рязко срещу Русия, която традиционно беше неин близък партньор, коментира вестникът.

Изданието цитира думите на Борисов, че е "Важно е страната да продължи да следва евроатлантическия курс, така че и руснаците да ни уважават. Те харесват онези, които са силни, категорични и ясни". Борисов иска също така да вкара страната в еврозоната, да извърши съдебна реформа и да продължи да диверсифицира доставките на газ от Русия.

Петков, който е прозападно ориентиран възпитаник на Харвард, обещал да се бори с корупцията, изгуби вот на недоверие през юли заради спорове, свързани с бюджета и разширяването на ЕС, след седем месеца на поста, което доведе и до изборите в неделя.

Вестникът отбелязва и, че новосформираната партия "Български възход" е преминала прага за влизане в парламента, а проруската партия "Възраждане" е удвоила подкрепата си до около 10 %.

Ако не бъде сформирана жизнеспособна коалиция, президентът Румен Радев може да продължи със служебни правителства и да насрочи дата за нови избори след няколко месеца. Политическата нестабилност обаче ще нанесе допълнителни икономически щети на страната и ще забави целта й за присъединяване към еврозоната през 2024 г., предупреждават анализаторите.

Вестникът цитира и Димитър Бечев, преподавател в Оксфордското училище за глобални и териториални изследвания, който определя резултатите от изборите като "безизходица". Той смята, че едно от решенията е да се състави "експертен кабинет", доминиран от ГЕРБ и центристката етническа турска партия ДПС.

"Но този кабинет би бил краткотраен", каза той.

Вестникът коментира и че популистката партия "Има такъв народ" на Слави Трифонов, която победи Борисов на изборите през юли 2021 г., сега е изгубила благоволението на избирателите и не е получила нито едно депутатско място.