В политиката трябва да има логика и последователност. Както във всяка друга човешка дейност. На думите, но най-вече - на действията.

Вчерашните предсрочни парламентарни избори бяха предизвикани от 4 партии – ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ"  и "Възраждане". Това са партиите, които свалиха с гласуване в парламента правителството на Кирил Петков.

За три от тези партии - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" това се оказа правилен политически ход. И трите повишиха резултатите си - като реални гласове, като процентно представителство, като мандати в парламента.

С особена сила това важи за "Възраждане", която се очертава да вдигне двойно резултата си в реални гласове.

Редно е сега тези три партии - големите победители на изборите, които сами предизвикаха - да си поемат отговорността и да съставят правителство. Не е изключено те дори да имат мнозинство в парламента от поне 121 мандата.

Ако пък нямат, би трябвало да преговарят с "Български възход", за чието влизане в парламента те също имат заслуги. Още повече, че Стефан Янев се показва като доста гъвкав в първите си изяви. "Български възход", подобно на "Възраждане" в предишния парламент, влиза в парламента най-вече заради ниската избирателна активност.

Все по-лесно става да се прескочи бариерата от 4%. Това беше ясно и към момента, в който бе свалено правителството на Петков. За това онези, които предизвикаха вчерашните избори, също носят отговорност.

Разбира се основната отговорност за успехите на "Възраждане" преди и на "Български възход" сега носи обичайното овчедушие на българския народ, който отказва да поеме отговорността за собственото си настояще и бъдеще. И не гласува. Предстои да видим колко още белѝ ще ни докара това овчедушие.

Ще каже някой:

"Ама как така, ГЕРБ и ДПС са евроатлантици, "Възраждане" са точно обратното?"

След като могат заедно да свалят правителства, би трябвало заедно и да съставят такива. А и евроатлантизмът е относително понятие за ГЕРБ и ДПС, както е известно. Един път го има, друг път го няма. Когато става дума за върховенството на закона, например, основна евроатлантическа ценност, ГЕРБ и ДПС са тежки евразийци.

А и, както каза Мустафа Карадайъ снощи, предизборните разделителни линии си остават за преди изборите.

Така че господата Бойко Борисов, Ахмед Доган и Костадин Костадинов да бъдат така добри да започват преговори час по-скоро. Има война, икономическа криза, енергийна криза, иде зима. Държавата спешно има нужда от политическа стабилност, нормалност, диалог, заедност.

България цяла сега вази гледа!