Няма признаци Русия да готви атака с ядрено оржъжие. Това обяви в интервю за Си Ен Ен координаторът по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Според него американските власти предприемат необходимите мерки да посрещнат всички сериозни заплахи от страна на Руската федерация, но засега няма признаци, че Путин е започнал подготовка за ядрен удар.

"Ние следим това възможно най-отблизо. И не сме видели нищо, което да ни накара да променим позицията си по стратегическото сдържане", каза Кърби.

Попитан от репортер дали руските тактически ядрени ракети могат да бъдат пропуснати от Вашингтон, той отбеляза, че САЩ следят ситуацията "възможно най-добре", но отказа да коментира повече.

На 2 октомври бившият ръководител на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс заяви, че ако Руската федерация използва ядрено оръжие в Украйна, САЩ и НАТО са готови да унищожат армията ѝ.

САЩ готвят нов военен пакет за Украйна на стойност 625 мил. долара 

Миналата вечер стана ясно, че следващият пакет от военна помощ за Украйна от страна на САЩ ще включва 4 мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, муниции, мини и миноустойчиви военни превозни средства, заявиха двама източници пред Ройтерс, цитирани от БТА.

Стойността на помощта възлиза на 625 милиона долара и се очаква да бъде обявена най-рано утре.

Същевременно Селест Уаландър, заместник-министър на отбраната на САЩ, заяви, че Украйна е на път да постигне някои от ключовите си цели на бойното поле в Харков, Донецк и в Херсон и прави все по-невъзможно осъществяването на руската амбиция за превземане на Одеса, което беше една от заявените  руски цели по-рано през годината. Относно връщането на контрола върху град Лиман Уаландър заяви, че това ще засегне значително способността на Русия за доставки.

Пожелал да запази анонимност американски военен представител пък изтъкна, че САЩ не забелязват широкомащабно укрепване на руските сили в Украйна въпреки руската мобилизация на резервисти.