Лидерката на БСП Корнелия Нинова се оплака от репресия от страна на прокуратурата, като дори, нещо рядко срещано при нея, отправи обвинение директно към Иван Гешев за намеса в партийните дела. Причината: Кирил Добрев, заради когото получила призовка за разпит.

Опонентът на Нинова вътре в партията бе изключен "на подпис", на свикан извънреден и неприсъствен пленум в края на миналата година. Наказан по сходен начин по-късно бе и Калоян Паргов, лидер на столичните социалисти, също "вътрешна опозиция" на Нинова.

През юли обаче със свое решение, неподлежащо на обжалване, Върховният касационен съд възстанови и двамата като членове на Националния съвет (пленумът) и така на 28 август Добрев решил да присъства на насроченото заседание. Но според жалбата му, Нинова и приближените му опитали да възпрат дейността му. И така държавното обвинение се намесило.

"Прокуратурата взе в свои ръце вътрешнопартийния преврат в БСП. Прокуратурата на България не е инструмент за правосъдие и справедливост, а бухалка за неудобните. Българската прокуратура е частна прокуратура на задкулисието.

Г-н Гешев, свършиха ли дрогираните шофьори, които избиват хора по улиците? Свършиха ли престъпниците, които изнасилват възрастни жени по селата за 20 лева от пенсиите? Свършиха ли наркотрафикантите, нагласените обществени поръчки, та се заехте с уреждането на вътрешнопартийните въпроси в БСП? Това се случва безпрецедентно и за пръв път в историята на правораздаването", заяви тя на свикан специално за целта брифинг.

От думите й стана ясно още, че от обвинението са изискали записи, заверени копия от стенограма и протокол от заседанието на пленума. От нея пък се изисквало да "връчи призовки" и на организационния секретар и зам.-председателя на контролната комисия - какво били говорили на въпросното партийно мероприятие.

"Образувана е прокурорска проверка по жалба на Кирил Добрев. Той беше изключен от партията. Съдът отказа да впише това изключване, което също е безпрецедентен акт. Кирил Добрев идва на заседание на Националния съвет, изказва се и сега жали, че не е допуснат до Национален съвет", обясни виждането си по казуса Нинова.

Според източници на Клуб Z обаче не става въпрос за изказвания, а за възпрепятстване до гласуване, на каквото той има право като редовен член на пленума. 

На финала Нинова заяви, че нямало да предостави на държавното обвинение "един лист документ от партийни събрания". И призова:

"Да се снабдят със съдебна заповед за претърсване и изземване. Да заповядат, чакам ги на "Позитано". Няма да се явим на разпит и ние тримата. Има член 71 от НПК, да го задвижат

(Когато не се яви на разпит без уважителни причини, обвиняемият се довежда принудително, ако явяването му е задължително или съответният орган намери, че то е необходимо. Принудителното довеждане се извършва от службите на Министерството на правосъдието, а в случаите, когато е постановено от разследващ полицай или от разследващ митнически инспектор - от службите на Министерството на вътрешните работи, б.р.)".

А на финала се закани, че партията ще сезира всички български и европейски институции.

Прокуратурата: Изказването на г-жа Нинова е изцяло политическо

След така отправените обвинения, самото държавно обвинение се почувства длъжно да отговори. Кратка прерсконференция даде наблюдаващият прокурор от Софийска районна прокуратура Георги Иванов. 

Иванов потвърди, че е постъпила жалба от Добрев, по член от Наказателния кодекс - неизпълнение на съдебно решение (т.е. от посочените в жалбата лица Нинова, Алексиева и Гуцанов), като на Добрев не е било позволено да гласува по време на пленума, въпреки че е възстановен от съда като член. Тъй като обаче жалбата по същество представлявала само неговата гледна точка, Иванов разпоредил да се направи проверка - т.е. разпитите, изискването на записи, стенографски протоколи и т.н. 

"Уверявам ви, че такива действия от страна на прокуратурата не са прецедент, такива са нашите правомощия и по този начин се действа във връзка с постъпващите стотици сигнали в прокуратурата. Ако жалбата беше от страна на г-жа Нинова към г-н Добрев, следва ли това, че Кирил Добрев не следва да бъде призован в прокуратурата за снемане на сведение? Нима законите не трябва да се спазват от всички граждани, включително от политиците?", опита обвинителят.

По думите му твърденията на лидерката на БСП са "манипулативни", а "изказването на г-жа Нинова е изцяло политическо, недопустимо" и я призова да не използва прокуратурата за тяснопартийни цели.

"Фактът, че определени политици са сметнали, че определен тип говорене може да доведе до ползи за тях, не им дава правото да накърняват доброто име на съдебтана власт", продължи обвинителят от СРП.

По думите му Алексова и Гуцанов се считат за редовно призовани чрез Нинова, тъй като тя като лидер можела да им даде призовките, а НПК разрешава работодател да направи това. Иванов обаче не се ангажира на този етап да каже ще изиска ли принудително довеждане, ако тримата не се явят на 12 октомври, за когато са призовани.