Набързо, на извънреден пленум и "на подпис", ръководството на БСП се опитва да изключи от партията отявления вътрешен опозиционер на лидерката Корнелия Нинова - Кирил Добрев.

Това става днес, с искане от Изпълнителното бюро до Националния съвет (пленума) да се свика извънредно заседание с една единствена точка - изключването на Добрев. За решението се събират подписи на членовете до края на деня.

А мотивите - противопоставянето му на Националния съвет, уронване на престижа на партията и пр.

"Изключването от партията е последното убежище на страха. Затова и винаги съм бил против тази мярка по повод на други хора. Е, днес дойде и моят ред да бъда изключен - анонимно, на подпис, с измислени мотиви, без да бъда изслушан. Няма изненада, това ръководство толкова си може…Четвърто поколение съм социалист по сърце, не по партийни решения и никой не може да ми извади членството от сърцето. Оставам лоялен на моята единствена партия - БСП. Останалото няма значение. Всъщност по-важната новина днес е, че дъщеря ми навършва 16 години. Ема, пожелавам ти да си здрава, борбена и винаги да казваш това, което мислиш!", коментира Добрев в профила си във фейсбук.

Действията на Бюрото идват на фона на предстоящия през януари конгрес на партията, на който трябва да бъде констатирана оставката на Корнелия Нинова, която веднъж вече подаде такава и после я оттегли. Ако се стигне до избор на нов председател, то се очаква това да се случи през март. Към момента единственият заявил се като претендент за поста е депутатът Крум Зарков.

Нинова, която в момента е вицепремиер и министър на индустрията, подаде оставка след изборния крах на левицата на вота през ноември. 

На този фон Кирил Добрев не спираше да критикува ръководството, като за последно обяви, че близък до Нинова е взел обществена поръчка за милиони в мандата на ГЕРБ на власт.

Реакцията: искат изключване и на Нинова

Опитът за изключване на Кирил Добрев "по тъмно" очаквано породи реакции сред социалистите. Зарков коментира в профила си във фейсбук следното:

“Няма човек, няма проблем” е възможно най-лошият начин на мислене. Винаги е бил такъв и никога не е довел до нищо добро. В последните години БСП натрупа опит с изключванията. С някои от изключените после се коалира, с други войната продължава, но нито в един случай това не доведе до по-добър резултат. Затова ще гласувам “против” изключването на Кирил Добрев. Имам много несъгласия с него. Противопоставих се на неговата кандидатура за председател. Все още считам, че той не бива да е в първите редици. Но изключването му на подпис, между празниците, без практическа възможност да се защити срещу обвиненията, не е редно. Още повече, че в следващите седмици предстоят заседание на Конгреса и събирания на Националния съвет с оглед провеждането на пряк избор на председател. Кой има интерес от поредния ялов вътрешнопартиен сблъсък вместо спокойна и градивна кампания за пътя, по който БСП трябва да поеме за да се възстанови? Със сигурност не са социалистите.

Структурата на БСП в Перник пък директно поиска изключването на Нинова.

"ИБ на БСП – Перник настояваме за изключването на Корнелия Нинова от БСП. Предлагаме решението за изключването да бъде подложено на гласуване от НС на БСП", посочиха оттам.