Северна Корея изстреля балистична ракета, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. 

Тя е паднала в пределите на японската ексклузивна икономическа зона в Тихия океан, поясни генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно. Той припомни, че подобни ракетни изпитания нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и представляват заплаха за сигурността на Япония.

Японският премиер Фумио Кишида също категорично осъди, както той каза, варварските действия на Северна Корея и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предупреди,  че страната му ще отговори по един решителен начин на ракетното тестване.

"Категорично осъждам опасните и дестабилизиращи ракетни опити на Северна Корея", написа в своя публикация в "Туитър" генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

Столтенберг каза, че опитите са в нарушение на резолюции на ООН, и добави, че Северна Корея трябва да се откаже от програмите си за ядрени оръжия и балистични ракети.

НАТО е солидарна с Япония, Южна Корея и партньорите си Нова Зеландия и Австралия, каза още Столтенберг.

Ракетата е била изстреляна в 7,29 ч. местно време. 

От началото на годината Северна Корея зачести с ракетните изпитания. Поредното беше миналата седмица, когато страната изстреля четири балистични ракети с малък обсег.

Според Сеул днешната ракета е била със среден обсег. А според японския министър на отбраната Ясукадзу Хамада ракетата вероятно е била от типа "Хвасон-12"

Японската телевизия Ен Ейч Кей, позовавайки се на японски правителствени служители, съобщава, че ракетата е била въздуха около 20 минути, като е паднала на 3000 километра източно от крайбрежието на Япония, в пределите на японската изключителна икономическа зона. А според Йонхап скоростта й е била 17 маха.

Според Идзи Кода, бивш командващ японските военноморски сили ракетата, пусната днес от Северна Корея, е била способна да достигне до американската територия Гуам. Тя е летяла по обичайна балистична траектория, допълни Кода. Според Мацуно ракетата е прелетяла 4600 километра и се е издигнала на максимална височина от 1000 километра, предаде Ройтерс.

За първи път от пет години севернокорейска балистична ракета прелита над територията на Япония, отбелязва Ройтерс. А ако се потвърди, че ракетата е прелетяла 4600 километра, както обяви Токио, то това ще бъде най-дълго прелетялата севернокорейска ракета досега.