Тазгодишната Нобелова награда за мир може да осъди войната в Украйна, като отличи противниците на руския президент Владимир Путин, доброволците, които са помогнали на цивилни, или украинския президент Володимир Зеленски, който се нарежда високо в списъците на букмейкърите, предаде Ройтерс.

Или отличието може да подчертае изменението на климата и да попадне у активистката за опазване на околната среда Грета Тунберг, пише още агенцията. Най-сетне тя  допуска лауреатът да бъде пълна изненада, както се е случвало преди.

Вестник "Kyiv Independent" и Зеленски в момента са фаворити за лауреати на Нобеловата награда за мир, която се обявява на 7 октомври, според букмейкърите. Носигелят на приза ще се присъедини към международни фигури като южноарикаския борец срещу апартейда Нелсън Мандела, президента на САЩ Джими Картър, последния съветски лидер Михаил Горбачов и руския ядрен физик и дисидент Андрей Сахаров.

„Това може да бъде награда или за действащи лица в Украйна – в установяване на факти, хуманитарна помощ“, каза Хенрик Урдал, директор на Института за изследване на мира в Осло, пред Ройтерс.

„Това може да бъде и награда за опозиционни фигури в съседни страни“, каза той, посочвайки Светлана Тихановска в Беларус и Алексей Навални в Русия.

„И двамата бяха критични към действията на Русия в Украйна и двамата бяха силни привърженици на демокрацията и ненасилието в родните си страни.“

И Тихановска, и Навални са номинирани за тазгодишната награда, според проучване на Ройтерс сред норвежки законодатели, които имат опит в избирането на евентуалния лауреат.

Сред евентуалните други кандидати са британският природозащитник Дейвид Атънбъроу, Световната здравна организация, папа Франциск или противопоставилото се на военната хунта Правителство на националното единство в Мианма.