От комунизма до референдума за Брекзит и конфликт в Европа, "Времеубежище" на Георги Господинов е забавен, но и плашещ роман, който изследва носталгията като оръжие, пише британският в. "Гардиън".

Макар и фокусът му да е върху миналото, той не може да звучи по-навременно, отбелязва авторът Патрик Макгинес.

 Романът на Господинов беше представен в рубриката "Книга на деня" в авторитетното британско издание, след като излезе на британския пазар.

Клиниката, в която се развива действието, е и перфектна възможност за разказвача да изследва двадесети век в Европа през погледа на травматизирани или съкрушени личности, четем в рецензията, отбелязва БТА.

"Клиниката е така успешна, че клиенти без заболявания са привлечени от нея, защото всеки иска късче от миналото. В цяла Европа политически партии рекламират различни периоди от националната история, провеждат се референдуми за проектиране на миналото в бъдещето. Смешно и абсурдно е, но е и плашещо, защото макар Господинов да разиграва идеята като фикция, читателят започва да разпознава нещо близко и познато", пише още Макгинес.

Той уточнява, че романът е създаден между референдума за Брекзит и руското нахлуване в Украйна, две събития, които - всяко по свой начин, превръщат носталгията в оръжие.

Авторът на рецензията изтъква, че Господинов пише с хумор и много топлота, като развива многопластови образи от откъслечните детайли на съкрушените спомени на героите си.

При Господинов преходът от хумор към тъга, от абсурдни ситуации към трагедия, патос и иронично наблюдение, е ненатрапчив, посочва авторът.

Той изтъква и преводаческите умения и деликатност на превода на Анджела Родел.