Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на 25 септември на Околовръстното шосе на София, остава в ареста окончателно, реши апелативният съд в София. Магистратите се мотивираха, че има достатъчно доказателства в подкрепа на тезата на обвинението, както и опасност Любенов да извърши ново престъпление, съобщи БТА.

При инцидента загина един френски гражданин, а жена му и българският им шофьор бяха ранени.

Преди дни Софийската градска прокуратура промени обвинението на Димитър Любенов в умишлено престъпление. Досега то беше, че по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишен френски гражданин и телесни повреди на двама други. Според събраните данни Любенов е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Той е шофирал със 195 км/ч, при ограничение от 80 км/час. В кръвта на Любенов бяха установени 1.73 промила алкохол, кокаин и други опиати.

Прокуратурата припомни, че младият мъж вече е бил глобяван от Пътна полиция преди време. Съдът цитира данни, според които Любенов е санкциониран 23 пъти, 15 от които за последните две години, като дори някои нарушения са в съседни дни.

Защитата каза, че Любенов е готов да съдейства за разкриването на всички детайли. И затова вече е дал показания. В тях той обяснил, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лева, за да го ескортират.

Адвокатът му Ива Борисова заяви, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и спомогнали ли са те за катастрофата. Докато не бъде изкоренена корупцията от тази държава, тя ще бъде "счупена", каза Борисова и посочи, че мъжът е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден.

Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма.

Прокуратурата обаче по-късно разпространи прессъобщение (текста му вижте най-долу). Според него има образувано такова досъдебно производство - за престъпление по служба. То се разследва от следовател, който възложил определени действия на служители от "Вътрешна сигурност".

От своя страна министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев посочи, че има отстранени полицаи, които са „имали участие, каквото не би трябвало да имат“. 

Съдът цитира експертиза, че Любенов е можел да спре в отбивка на пътя, а непосредствено преди удара той не е използвал спирачките на колата. 

В съдебната зала през сълзи Любенов изказа съболезнования на загиналия и изрази съжаление, че не може да върне времето назад.

"Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален", каза още Димитър Любенов.

По-късно от прокуратурата съобщиха по повода:

Обвиняемият за умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при пътнотранспортно произшествие на Околовръстен път в столицата остава в ареста

Днес, 04.10.2022 г., състав на Софийски апелативен съд остави без уважение жалбата на защитата на обвиняемия Д.Л. срещу взетата спрямо него мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Той е обвинен от Софийска градска прокуратура за умишлено причиняване на смърт и телесна повреда при управление на моторно превозно средство, като случаят е особено тежък.

Около 04,05 ч. на 25.09.2022 г. обвиняемият Д.Л. при управление на лек автомобил предизвикал пътнотранспортно произшествие на Околовръстен път в гр. София. Вследствие на автокатастрофата била причинена смърт на Л.П. (на 64 години), средна телесна повреда Б.Л. (на 62 години), както и лека телесна повреда на П.П. (на 46 години).

Съдът прие доводите на държавното обвинение за това, че е налице обосновано предположение за извършителството на престъпното деяние. Отчетена е съвкупност от негативни фактори – шофиране след употреба на наркотици и алкохол с превишена скорост, множество наложени административни наказания на обвиняемия, безкритичното му поведение като водач. Установени са 23 случая на санкционирането му, в т.ч. за управление на МПС с превишена скорост.

Състав на Софийски апелативен съд анализира изводите на извършената автотехническа експертиза, според която обвиняемият Д.Л. управлявал автомобила със скорост 195 км/ч, значително надвишаваща ограничението от 80 км/ч. При приближаване на лекия автомобил, в който са били пострадалите, той не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

Софийски апелативен съд прие, че съществува реална опасност обвиняемият да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража.

Действията по разследването продължават под ръководството на Софийска градска прокуратура.

А ето и прессъобщението за образувано разследване срещу полицаи:

На 29.09.2022 г. СГП образува досъдебно производство по данни за престъпление по служба във връзка с информацията за нарушаване на служебни задължения от служители на МВР в нощта на катастрофата, която причини смъртта на френски гражданин, а двама други бяха ранени

По повод информацията, че Д. Л., обвинен за катастрофата от 25.09.2022 г. на Околовръстен път, се е ползвал с полицейска закрила в нощта на катастрофата, Софийска градска прокуратура информира следното:

С постановление от 29.09.2022 г., след възложена от СГП проверка, прокурор в СГП образува досъдебно производство за това, че на 25.09.2022 г. в гр. София длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение, не е изпълнило служебните си задължения с цел да набави за себе си и за другиго облага и от това са настъпили значителни вредни последици – престъпление по чл. 282, ал. 2 вр. ал. 1 от НК. Разследването беше възложено на екип от следователи от отдел „Следствен“ на СГП предвид разпоредбата на чл. 194, ал. 1, т. 2 от НПК, според която разследването на престъпления, извършени от държавни служители по чл. 142, ал. 1, т. 1 от ЗМВР се провежда от следователи.

При разследването по делото за пътнотранспортното произшествие с постановление от 28.09.2022 г. наблюдаващият прокурор възложи на органите на Вътрешна сигурност на МВР множество конкретно посочени действия, свързани с установяване дали е имало патрулни автомобили по пътя на автомобила, управляван от обвиняемия, дали същият е бил спиран за проверка и дали такава е била извършена, съответно от кои служители и какво е установила проверката, бил ли е в непосредствена близост до автомобила на обвиняемия патрулен автомобил, който е/не е предприел съответни действия, преди настъпването на ПТП и др.

В изпълнение на постановлението от служители на Вътрешна сигурност на МВР са предприети съответните действия и резултатите от тях са докладвани в СГП.

С постановление наблюдаващият прокурор по делото за катастрофата отдели относимите от това наказателно производство материали, които бяха приобщени към образуваното досъдебно производство за престъпление по служба.

Незабавно по неотложност следователи от отдел „Следствен“ на СГП извършиха съответните действия по разследването за събиране на доказателства.

Активните процесуални действия на СГП са насочени към разкриване на обективната истина чрез провеждането на обективно, всестранно и пълно разследване в съответствие с изискванията на закона.

За резултатите обществеността ще бъде своевременно информиран