Влизането на България и Румъния в Шенген е важно не само за тях, но и за цяла Европа.

Това заяви пред Клуб Z в Страсбург испанската евродепутатка Ираче Гарсия – председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД).

Тя е инициатор на дебата по темата, който ще се състои утре в Европейския парламент. А след две седмици ще бъде гласувана и резолюция по въпроса.

„Винаги сме поставяли  свободата на движение на европейците като един от примерите за обединена Европа. Неразбираемо е, че има две страни и техни граждани, които вече 11 години чакат да станат част от това общо пространство, докато вече са част от ЕС. С държането им отвън се нарушава един от основните принципи на Съюза – този на свободата на движение“, коментира Гарсия.

Освен това тя е убедена, че и България, и Румъния изпълняват всички критерии за Шенген. Това по думите й показват данните от компетентните служби в ЕС.

Тези, които не искат България и Румъния да влязат в това пространство, се страхуват от конкуренция от тези две държави. Затова Гарсия иска да има позиция на Парламента, която да бъде взета предвид от Съвета на ЕС. Именно Съветът решава да влизането на държавите в Шенген.

Ираче Гарсия смята, че сега много евродепутати ще подкрепят България и Румъния. Преди всичко обаче става дума за справедливост.

„Не е справедливо граждани на тези страни да нямат права, каквито имаме ние в Испания, германците, французите и т.н.“, допълни тя.

Когато Гарсия предложила дебата в ЕП, идеята била подкрепена от Европейската народна партия (ЕНП), либералите от „Обнови Европа“ (ОЕ) и Европейските консерватори и реформисти (ЕКР).

„България да влезе в Шенген“, каза изненадващо на чист български еузик Ираче Гарсия (виж и чуй видеото).

Оказва се, че тя е българска балдъза. Сестра й е омъжена за наш сънародник от Севлиево. Семейството живее в град Валядолид в Испания и съпругът има там свой бизнес.

По-рано днес нидерландският евродепутат Ейрун Ленарс увери пред Клуб Z, че сънародниците му от групата на ЕНП могат да променят позицията си спрямо България и да подкрепят влизането на страната ни в Шенген.