Позицията на нидерландските евродепутати от Европейската народна партия (ЕНП) е против влизането на България и Румъния в Шенген. Тя обаче може да бъде променена при определени условия.

Това заяви специално за Клуб Z в Страсбург Йерун Ленаарс.

Утре Европейският парламент ще дебатира присъединяването на двете държави към Шенгенското пространство. Дебатът е свикан по инициатива на Ираче Гарсия – председател на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СоиД). Резолюция ще бъде гласувана след две седмици.

За последно такава резолюция бе гласувана през 2018 г. Сред противниците на влизането ни в Шенген бяха редица евродепутати от Нидерландия.

„Скоро в двете страни ще има мисии на Европейската комисия за установяване на фактни. И докато ЕК не излезе със заключения, е много трудно да кажем как ще гласуваме", категоричен бе Йерун Ленаарс.

Вероятността да има заключения до вота на следващата пленарна сесия (17-20 октомври) е твърде малка.

Ленаарс обаче изтъкна, че важен е не вотът на ЕП, а какво ще реши Съветът на ЕС. Той припомни, че Франция вече не възразява България и Румъния да влязат в Шенген.

Йерун Ленаарс обясни и защо е гласувал „против“ преди 4 години:

„Ние, а и правителството на страната ми смятахме, че все още трябва да бъдат направени някои стъпки в двете страни, преди да бъдат наистина готови. Ставаше дума предимно за структурни и устойчиви реформи в борбата с корупцията. Разбира се, направени са много неща. Остава да видим анализа на ЕК.“

Ленаарс настоява, че тези стъпки са предприети от правителството на Бойко Борисов. Но твърди, че формирането на ново българско правителство, независимо коя партия влиза в него, няма да повлияе на мнението му. Важното е да се види, че взетите мерки не са само на хартия, но и се изпълняват.

Ако заключенията на Комисията са положителни, нидерландските евродепутати от ЕНП ще препоръчат на правителството в родината им да подкрепи България и Румъния, обеща Ленаарс.

Той бе в България през март на проучвателна мисия на ЕНП във връзка с ареста на експремиера Бойко Борисов.

„Неприемливо е в една демокрация опозиционен лидер и бивш премиер да бъде арестуван по искане на управляващия премиер и МВР, без участието на нито един съдия или прокурор. Такова бе моето мнение през март, такова е и сега. Видяхме как двама независими съдии в България потвърдиха, че арестът е незаконен“, каза евродепутатът.